InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Päť spôsobov, ako si reštartovať zdravie tráviaceho systému

08. januára 2021
Päť spôsobov, ako si reštartovať zdravie tráviaceho systému
Po zime príde perfektné obdobie na to, aby ste sa zamerali na vaše zdravie. A pri ňom nemožno obísť ani vaše trávenie, ktoré je kľúčovým komponentom vášho celkového zdravia. K jeho obnove vám pomôže aj päť tipov od doktorky Megan Rigbyovej.

Zdravé trávenie vplýva na takmer každú funkciu tela, vrátane boja s infekciami, rozkladania hormónov, dosiahnutia stabilnej nálady či efektívneho chudnutia. Nesprávna životospráva a diéta môžu viesť k jeho rozhodeniu, ktoré sa môže prejaviť nadúvaním, pálením záhy, nepravidelnou stolicou, častými chorobami, bolesťami hlavy, zvýšenou únavou, zmenami nálad, bolesťami kĺbov, ekzémami či intoleranciou na jedlá.

Ak si chcete reštartovať zdravie tráviaceho systému, potom skúste nasledujúcich päť tipov. Ak by vám nepomohli a symptómy by sa zhoršili, konzultujte svoj stav s doktorom. V bežnej situácii by vám však malo pomôcť aj toto:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Začnite ráno s teplým pohárom citrónovej vody
Výskumy ukazujú, že teplá voda pomáha prebudiť vaše črevá a tiež vyplavuje nahromadené hlieny. Citrón zase obsahuje vlákninu, ktorá živí prospešné baktérie v črevách.

2. Konzumujte jedlá bohaté na probiotiká
Fermentované potraviny sú výbornou voľbou pre ich obsah probiotík. Keď ich konzumujete, pomáhajú s množením prospešných baktérií v tráviacom trakte, čím sa vyrovnáva rovnováha v črevnej mikroflóre.

3. Eliminujte umelé sladidlá
Umelé sladidlá, ako sú sukralóza či aspartám, vášmu tráviacemu systému urobia viac škôd ako prinesú úžitku. Skúste ich nahradiť prírodnými sladidlami, ako je stévia či malé množstvá kokosového cukru, ktoré sa ľahšie strávia.

4. Dočasne znížte dráždivé jedlá
Keď máte podráždené črevá, niektoré jedlá môžu symptómy zvýrazniť Preto môže byť prospešné, ak ich na dočasnej báze vyradíte zo stravy, aby umožnili tráviacemu systému vyliečiť sa. Bežne sú dráždivé napríklad lepok, sója, mliečne produkty, ovocie s vysokým obsahom fruktózy a niektoré obilniny.

5. Jedzte veľa vlákniny
Vláknina je pre vaše tráviace zdravie mimoriadne dôležitá a je zdrojom potravy pre dobré baktérie. Denne by ste jej mali prijať aspoň 25 gramov. Jej veľkým obsahom sa pýšia trebárs šošovica a strukoviny, bobuľovité ovocie, lanové semená, tekvica či kapusta.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist