Pokiaľ vám záleží na príjemnom stolovaní, stačí zmeniť obrus, použiť iný riad, na stôl dať iné dekorácie a každý obed či večera môžu vyzerať inak. Pravidlá zvyčajne obmedzujú, ale v prípade stolovania je to naopak. Pravidlá stolovania konzumáciu jedál spríjemňujú. Preto pokiaľ chcete zabezpečiť sebe a svojim blízkym pohodlné stolovanie, optimálny rozmer pre jedného stravníka pri jedálenskom stole by mal zodpovedať šírke od šesťdesiat do osemdesiat centimetrov a hĺbke okolo štyridsať centimetrov. Bez ohľadu na to, či sa jedná o stolovanie bežné, alebo slávnostné.
Slávnostné stolovanie
Pri zvláštnych rodinných udalostiach si hostiteľ na stolovaní dáva obvykle záležať viac, než inokedy. Sviatočnému stolu svedčí stredová výzdoba v podobe živých kvetov a sviečok. Luxusné svietniky, obrus hýriaci farbami a ozdobné servítky patria medzi dekorácie, ktoré stolovaniu dodajú štýl. Dobrá hostina, to nie je len chutné jedlo a skvelé nápoje, ale aj príjemná atmosféra, na ktorej sa podieľajú všetci stolovníci. Od bežného stolovania sa to slávnostné líši nielen úpravou jedálenského stola, ale aj širším sortimentom jedál a nápojov. Poháre podľa etikety sa ukladajú nad taniere vpravo. Postupne, od najmenšieho po najväčší. Prvý pohár v rade má byť na aperitív, vedľa neho pohár na víno, pivo a nealko.Slávnostné menu
Na každú slávnostnú hostinu sa hodí výdatná domáca hydinová polievka a mäso z hydiny. Ak sa rozhodnete pre pečené kurča, hus alebo kačicu, nikdy neurobíte krok vedľa. Pokiaľ ste skúsení kuchári, na špeciálne udalosti však môžete svojim blízkym pripraviť aj rôzne špeciality. Skvelým tipom je kačacia pečienka s malinovou či brusnicovou omáčkou, alebo kačacia pečienka na červenom víne. Kto obľubuje jedlá z hydiny, ten len ťažko odolá lahodnej grilovanej kačacej pečeni v kombinácii s čerstvým zeleninovým šalátom či s miešaným ovocným kompótom. Čo sa nápojov týka, k pečenej hydine sa hodí ľahké červené víno a k dusenej hydine biele.Bodka na záver
Slávnostné stolovanie sa obvykle končí podávaním dezertu. Záleží len na zaužívaných zvyklostiach stolovníkov, aký typ maškŕt uprednostňujú. Niekto má rád koláč, zákusok či zmrzlinu, iný len malé, menej kalorické pochutiny. Skvelou bodkou na záver sú napríklad domáce sušienky či tyčinky superfood, ktoré potešia každý maškrtný jazýček. Pri slávnostnej hostine však majte na pamäti, že potrava má nielen zasýtiť, ale aj potešiť. Rodiny, ktoré pravidelne spolu stolujú, si pri spoločnom jedle utužujú aj rodinné vzťahy.Foto: dreamstime.com
Čítať ďalší článok:
Voľný deň je dôležitý. Ako k nemu pristupovať? Zdieľať na Facebooku