InstagramFacebookYoutube
Tréning

Prínosy jogy pred spaním stoja za jej praktizovanie

27. septembra 2021
Prínosy jogy pred spaním stoja za jej praktizovanie
Pravdepodobne každý vie, že joga pomáha s rôznymi vecami, ako sú uvoľňovanie duševného napätia, zlepšovanie pružnosti svalov či vedomé hlboké dýchanie. Existuje však obdobie dňa, keď sú tieto prínosy ešte významnejšie.

Tým obdobím je večer, konkrétne čas pred spaním. Práve praktizovaním jogy pred odchodom do postele pomôže maximalizovať jej účinky na naše telo i myseľ. Pomôže vám aj nepriamo pomocou zlepšeného spánku.

Joga pred spaním má konkrétne tieto benefity:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Uvoľní vaše svaly – nie je nič lepšie, ako sa položiť do postele, keď ste úplne uvoľnení. Po náročných dňoch to však často nezažijete, pri súčasnom životnom štýle zrejme len výnimočne. Joga vám pomôže uvoľniť sa pred spánkom zakaždým. Natiahne vaše svaly, uvoľní napätie, ramená, krk, nohy. Taktiež zníži bolesti, ktoré vám bránia v lepšom zaspávaní.

2. Zlepší prietok krvi v tele – či už ste mali dlhý deň v práci alebo v škole, mali by ste si nájsť čas na rozhýbanie tela, jeho okysličenie a posilnenie srdcového svalu. Joga vám to umožní v pomerne nízkej intenzite. Zlepší prietok krvi, vďaka čomu budete mať lepší spánok a do druhého dňa vstúpite plní energie.

3. Obmedzí váš kontakt s technológiami – jedným zo zlozvykov dnešnej doby je tráviť čas pred obrazovkou mobilu, tabletu či počítača v posledných minútach pred spánkom. Zhoršuje to jeho kvalitu. Vyplňte ten čas jogou a okrem fyzického uvoľnenie budete zaspávať aj nestimulovaní modrým svetlom či správami zo sociálnych sietí.

4. Pomôže vám zabudnúť na vaše obavy – ak sa snažíte uvoľniť pred televíziou, tak sa vám to podarí len ťažko. Obavy a negatívne myšlienky vám budú mysľou lietať stále. Naopak, pri joge budete myslieť na vykonávanie jednotlivých póz a cvikov, ako aj dýchanie, čím sa priblížite k efektom meditácie, pri ktorej sa zbavujete mentálneho napätia, stresu či obáv. To vám významne uľahčí zaspávanie a nakoniec budete ráno vstávať s väčšou energiou a entuziazmom, čo určite tiež privítate.

Pozri aj: Joga a jej skryté výhody


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist