InstagramFacebookYoutube
Suplementy

5 suplementov, ktoré by ste mali užívať v zime

24. novembra 2021
5 suplementov, ktoré by ste mali užívať v zime
Zima je obdobie, kedy sa naše telá stavajú náchylnejšie na choroby. Ľudia sa viac uzatvárajú doma, intenzita slnečného žiarenia klesá a počasie je chladnejšie a pochmúrnejšie. Ak chcete zostať zdraví a fit, práve v zimných mesiacoch by ste mali zvážiť suplementáciu.

Nasledujúcich päť doplnkov výživy je kľúčových pre zimné obdobie.

Vitamín D

Práve pre trávenie kratšieho času vonku a pre nižšiu intenzitu slnečného žiarenia je dôležité nájsť iný zdroj vitamínu D ako je slnko. Tento vitamín je však zo stravy veľmi náročné získať v potrebných množstvách. Obsahujú ho napríklad tučné ryby alebo vajcia, no najlepším zdrojom je kvalitný doplnok výživy. Ten pomáha odstrániť pocity svalovej slabosti a únavy, môže pomôcť s koncentráciou a posilňuje imunitný systém.

Článok pokračuje pod reklamou


Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité počas celého roka, ale v zime ich význam rastie. Pre ľudské telo poskytujú veľa prínosov. Bojujú proti zápalovým procesom a podporujú zdravie kĺbov. Okrem toho pozitívne vplývajú na zdravie mozgu a koncentráciu. udržujú v dobrom stave štítnu žľazu, znižujú krvný tlak a redukujú riziko srdcovocievnych ochorení.

B-complex

Ďalšie dôležité vitamíny pre posilňovanie imunitného systému v zimnom období sú tie zo skupiny B. Vitamín B1 pomáha k normálnemu fungovaniu srdca. Vitamín B6 je dôležitý najmä pre metabolizáciu bielkovín a glykogénu. Spolu s vitamínmi B2, B3, B5 a B12 pomáha znižovať únavu a podporuje tréningovú výkonnosť. Vitamín B12 zohráva aj úlohu pri produkcii chemikálií v mozgu, vďaka ktorým sa cítime lepšie a náš mozog funguje efektívnejšie. Bojuje tak proti depresii a stresu.

ZMA

ZMA má tiež prínosy, ktoré sa pre nás hodia počas celého roka, no v určitých smeroch je tento doplnok výživy ešte užitočnejší v zime. Pozostáva zo zinku, horčíka a vitamínu B6. Preto podporuje zdravie kostí a zubov, pomáha k správnemu fungovaniu nervového systému, syntéze bielkovín, zlepšuje kvalitu spánku, redukuje prejavy únavy, zvyšuje odolnosť voči nádche a vírusovým ochoreniam.

Vitamín C

Nakoniec veľmi populárny vitamín C, ktorý je známy pre svoju schopnosť posilňovať imunitný systém a bojovať proti bežným ochoreniam, ktorých výskyt rastie práve v chladnejších mesiacoch. Počas zimy by mal byť súčasťou každého suplementačného balíčku, najmä u ľudí, ktorí vystavujú telo stresu z intenzívneho tréningu alebo športovania.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist