InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ktoré jedlá vás chránia pred slnkom?

21. augusta 2015
Ktoré jedlá vás chránia pred slnkom?
Letné obdobie je typické tým, že sa počas neho neúmyselne alebo cielene vystavujeme slnečnému žiareniu, ktoré je počiatkom mnohých kožných problémov, vrátane rakoviny kože. Mimo opaľovacích krémov sa však dá proti tomu brániť aj prirodzenou cestou – vďaka vhodným jedlám.

Prinášame vám šesť skupín jedál, ktoré majú pozitívny vplyv na vašu pokožku a dokážu brániť poškodeniam vznikajúcim z prílišného UV žiarenia. Všetko ide o zdravé jedlá, ktoré so sebou prinášajú aj ďaleko viac zdravotných výhod.

1. Ryby bohaté na Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny majú veľkú protizápalovú silu. Výskumníci zistili, že dokážu chrániť bunky od škodlivých voľných radikálov, na ktorých vzniká sa podieľa aj slnko. Takisto znižujú pravdepodobnosť niektorých typov rakoviny kože. Najviac ich nájdeme v rybách.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Červené a žlté ovocie a zelenina

Prírodný pigment a karotenoid lykopén je bohato zastúpený v rajčinách a iných červených a oranžových zeleninách, ktoré vďaka nemu podporujú ochranu pred podráždeniami pokožky, ktoré spôsobuje slnečné žiarenie. Takisto je spojený s nižšou negatívnou odozvou pri spálení pokožky. Oranžové a ružové ovocie zase obsahuje aj veľa flavanoidov, ktoré zlepšujú schopnosť pokožky brániť sa UV lúčom.

3. Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda obsahuje flavanoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými účinkami. Tie zlepšujú stav vaše pokožky a pomáhajú jej brániť sa proti niektorým typom kožného poškodenia, vrátane popálenín spôsobených UV žiarením. Pokožku udržujú hydratovanú a podporujú prietok krvi.

4. Hlávková zelenina

Hlávková zelenina, ako brokolica, kel či karfiol, je bohatá na esenciálne antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti škodlivým voľným radikálom. Navyše, ich nie sú spojené len s redukciou rizika rozvoja rakoviny kože, ale aj s množstvom iných typov rakoviny. Obsahujú aj látku sulforafán, ktorá zvyšuje schopnosť pokožky chrániť sa pred UV žiarením.

5. Zelená listová zelenina

Ak je to zelené a má to listy, je šanca, že je to dobré aj ako ochrana pred slnkom. Čerstvé bylinky (bazalka, rozmarín, petržlenová vňať) sú naplnené s voľnými radikálmi bojujúcimi proti rakovine kože a antioxidantmi, ktoré chránia pokožku. Tmavá listová zelenina (špenát, mangold) je plná polyefonolov a karotenoidov, ktoré tiež prirodzenou cestou chránia pokožku od poškodenia.

6. Zelený a čierny čaj

Zelený a čierny čaj sú naplnené polyfenolmi, ktoré pomáhajú zastavovať rozvoj rakoviny obmedzením transportu krvi do oblastí postihnutých rakovinou. Niekoľko štúdií ukazuje, že pravidelný príjem zeleného čaju bráni vzniku rakoviny kože a rozvoju nádoru.

Letný režim, pôvodne z 6.8.2015.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist