Prinášame vám šesť skupín jedál, ktoré majú pozitívny vplyv na vašu pokožku a dokážu brániť poškodeniam vznikajúcim z prílišného UV žiarenia. Všetko ide o zdravé jedlá, ktoré so sebou prinášajú aj ďaleko viac zdravotných výhod.
1. Ryby bohaté na Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny majú veľkú protizápalovú silu. Výskumníci zistili, že dokážu chrániť bunky od škodlivých voľných radikálov, na ktorých vzniká sa podieľa aj slnko. Takisto znižujú pravdepodobnosť niektorých typov rakoviny kože. Najviac ich nájdeme v rybách.2. Červené a žlté ovocie a zelenina
Prírodný pigment a karotenoid lykopén je bohato zastúpený v rajčinách a iných červených a oranžových zeleninách, ktoré vďaka nemu podporujú ochranu pred podráždeniami pokožky, ktoré spôsobuje slnečné žiarenie. Takisto je spojený s nižšou negatívnou odozvou pri spálení pokožky. Oranžové a ružové ovocie zase obsahuje aj veľa flavanoidov, ktoré zlepšujú schopnosť pokožky brániť sa UV lúčom.3. Tmavá čokoláda
Tmavá čokoláda obsahuje flavanoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými účinkami. Tie zlepšujú stav vaše pokožky a pomáhajú jej brániť sa proti niektorým typom kožného poškodenia, vrátane popálenín spôsobených UV žiarením. Pokožku udržujú hydratovanú a podporujú prietok krvi.4. Hlávková zelenina
Hlávková zelenina, ako brokolica, kel či karfiol, je bohatá na esenciálne antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti škodlivým voľným radikálom. Navyše, ich nie sú spojené len s redukciou rizika rozvoja rakoviny kože, ale aj s množstvom iných typov rakoviny. Obsahujú aj látku sulforafán, ktorá zvyšuje schopnosť pokožky chrániť sa pred UV žiarením.5. Zelená listová zelenina
Ak je to zelené a má to listy, je šanca, že je to dobré aj ako ochrana pred slnkom. Čerstvé bylinky (bazalka, rozmarín, petržlenová vňať) sú naplnené s voľnými radikálmi bojujúcimi proti rakovine kože a antioxidantmi, ktoré chránia pokožku. Tmavá listová zelenina (špenát, mangold) je plná polyefonolov a karotenoidov, ktoré tiež prirodzenou cestou chránia pokožku od poškodenia.6. Zelený a čierny čaj
Zelený a čierny čaj sú naplnené polyfenolmi, ktoré pomáhajú zastavovať rozvoj rakoviny obmedzením transportu krvi do oblastí postihnutých rakovinou. Niekoľko štúdií ukazuje, že pravidelný príjem zeleného čaju bráni vzniku rakoviny kože a rozvoju nádoru.Letný režim, pôvodne z 6.8.2015.
Čítať ďalší článok:
Letný tréning pre plážové telo Zdieľať na Facebooku