InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako si počas sviatkov udržať koncentráciu na chudnutie?

12. decembra 2021
Ako si počas sviatkov udržať koncentráciu na chudnutie?
Je veľmi ľahké dať bokom svoju snahu dosiahnuť krajšie telo alebo lepšie zdravie, keď príde obdobie sviatkov. Všade okolo sú dobré jedlá, ku ktorých konzumácii vás tlačí aj rodina. Zároveň ide o sviatky pohody, keď vám tréningový režim komplikujú aj sociálne povinnosti. Ako to zvládnuť bez toho, aby ste január začínali bez formy?

V prvom rade si musíte dať otvorený záväzok, že si to cez tieto Vianoce nepokazíte. A potom môžete zužitkovať nasledujúce tipy, aby ste sa udržali vo svojom tréningovom a výživovom režime čo najlepšie:

1. Pite viac vody – možno sa nad týmto tipom pousmejete, ale voda vám pomáha k pocitom sýtosti, vďaka čomu toho nebudete chcieť zjesť až tak veľa. Zároveň bráni dehydratácií, ktorá je v suchých zimách dosiahnuteľná ľahšie, ako si myslíte. Ak budete mať dostatok tekutín, vaše telo bude fungovať lepšie a budete mať aj viac energie. Zároveň obmedzte sladené a alkoholické nápoje.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Hýbte sa vždy, keď môžete – ak aj nemáte priestor na hodinový tréning, snažte sa hýbať vždy, keď sa naskytne príležitosť. Kráčajte do práce/školy, do obchodu, používajte schody namiesto výťahu, choďte vyniesť smeti, poprechádzajte sa s partnerom alebo deťmi po väčšom jedle a podobne.

3. Jedzte viac zeleniny – snažte sa ku každému jedlo dať viac zeleniny, ktorá vás nasýti tak, že následne nebudete mať toľko miesta pre kaloricky „hustejšie“ pokrmy. Obsahuje málo kalórií a veľa vlákniny, vďaka čomu vás efektívne nasýti a dodá pozvoľnú energiu.

4. Jedzte s mierou – pokiaľ ide o všetky tie drobnosti, možno lepším riešením, ako sa im úplne strániť, je konzumovať ich s mierou. Nie je ničím nezvyčajným, že snaha ignorovať ich, skončí nakoniec kolapsom a prejedením sa. Radšej si teda s každej dobroty doprajte trochu. A k rýchlym cukrom so sladkého pribaľte nejakého bielkoviny.

5. Neprestávajte cvičiť – hodinu si možno nenájdete, ale aj za 30 minút dokážete v domácom prostredí absolvovať tréning, ktorý vám pomôže udržať kondíciu, tréningový rytmus a obmedziť vplyv zvýšeného kalorického príjmu. Dobré je využívať techniky spájaných sérií, prípadne kruhový tréning alebo vysoko intenzívny intervalový tréning. Doma môžete využívať cviky, ako sú kľuky, skracovačky, dvíhanie nôh, doska, drepy, výpady, tricepsové kľuky a ak máte hrazdu do dverí, tak aj zhyby.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist