Grapefruit je subtropické citrusové ovocie, ktoré bolo prvýkrát vyšľachtené v 18. storočí na Barbadose. Spočiatku sa jednalo o „zakázané ovocie“, no postupne sa jeho popularita pre jemne sladkú a zaujímavo tŕpku chuť zvyšovala.
V 19. storočí sa dostalo na Floridu a odvtedy sa zo Spojených štátov amerických stála najväčší producent grapefruitov na svete. V súčasnosti ho nasledujú s významným odstupom Čína, Južná Afrika, Mexiko, Sýria, Izrael či Turecko.
Nutričné fakty o grapefruite
Grapefruit je excelentným zdrojom antioxidantov, predovšetkým vitamínu A a vitamínu C (jeden grep pokryje dennú potrebu vitamínov). Takisto je dobrým zdrojom vlákniny a draslíka, ktoré prispievajú aj k lepšiemu zdraviu srdca. Dobré zastúpenie majú aj vápnik , magnézia a fosfóru. Nájdeme v ňom aj vitamín B1 a vitamín B5, ktoré sa zase starajú o tvorbu energie. Grapefruit taktiež obsahuje aj fytochemikálie, vrátane liminoidov a lykopénu.Pri pohľade na základné makroživiny zistíme, že 100 gramov tohto ovocia má 42 kalórií a zo sacharidov pochádza len necelých 10,7 gramu. Má nízky glykemický index. Je to bezcholesterolové ovocie a obsahuje len 0,14 gramu tukov. Nájdeme v ňom aj 1,7 gramu vlákniny a 0,77 gramu bielkovín. Voda tvorí jeho väčšinu – takmer 91 gramov.
Zdravotné výhody grapefrutu
Grapefruit pomáha znižovať váhu, pretože obsahuje veľké množstvo enzýmov, ktoré pomáhajú odbúravať podkožný tuk a zvyšovať metabolizmus. Do diéty sa hodí aj pre nízky obsah cukrov, kalórii a veľký obsah vody.Konzumácia cholesterolu je spojená aj s liečením bežných ochorení, ako sú nádcha, horúčka či žlčníkové kamene. Bojuje proti zápalom, zlepšuje stav trávenia a pokožky, pričom tiež podporuje funkciu pečene.
Grapefruit dokonca obsahujú látky, ktoré sú spájané s prevenciou voči rakovine. Naringenín dokonca obnovuje poškodené DNA, čo bráni aj šírenie rakovinových buniek.
Okrem toho znižuje hladinu zlého cholesterolu a predchádza artritíde. Už aj keď ju máte, konzumácie grapefruitov pomôže znížiť jej prejavy. Kyselina salicylová tiež funguje ako antiseptikum a pomáha liečiť infekcie.
Ako kúpiť a skladovať grapefruity?
Dobrý grapefruit nemusí byť od závislosti na farbe šupy, keďže tá môže mať mnohé farby. ktoré však nemajú vplyv na chuť a kvalitu. Vyhnúť by ste sa však mali plodom s príliš mäkkými miestami, čo sa väčšinou pretaví do horšej chute. Takisto by nemali mať záhyby a mali by byť relatívne ťažké k svojej veľkosti.Doma ich môžete skladovať v izbovej teplote aj niekoľko dní (asi do týždňa), ale ak si chcete udržať dlhšie obdobie, treba ich umiestniť do chladničky. V nej vydržia až tri týždne. Dlhé skladovanie pod 10 stupňov celzia však môže viesť k znižovaniu ich kvality.
Pozor na kombináciu s liekmi!
Grapefruit má mnoho zdravotných prínosov, ale mali by ste si na jeho konzumáciu dať pozor vtedy, ak máte predpísané lieky. Spolu s niektorými druhmi medicíny totiž môže vyvolať negatívne vedľajšie účinky. Dôvodom toho je, že v pečeni brzdí enzýmy zodpovedné za správne odbúravanie liečiv. Ak nepracujú správne, môže dôjsť k priveľkej koncentrácii liečiva v krvi a následným problémom. Preto je najlepšie konzultovať to s lekárom.
Letný režim, pôvodne z : 9.8.2013
Čítať ďalší článok:
Šport vs. šperky - skutočne musíme odkladať všetky ozdoby počas športovania? Zdieľať na Facebooku