InstagramFacebookYoutube
Výživa

Zvýšte si energiu zvýšením príjmu železa z týchto druhov zeleniny

8. 3. 2022
Zvýšte si energiu zvýšením príjmu železa z týchto druhov zeleniny
Často sa hovorí o tom, že je potrebné prijímať dostatok bielkovín. Jedna dôležitá živina však zostáva potichu v úzadí. Prišiel čas na to, aby ste sa viac zamerali aj na príjem železa.

Železo je minerál, ktorý naše telo premieňa na hemoglobín a myoglobín, vďaka čomu sa telo lepšie okysličuje a je zaistené aj efektívnejšie fungovanie svalov. Preto je dôležité mať ho dostatok, aby ste si zaistili energiu na tréning i na obdobie po jeho skončení. Vyhnete sa tým aj možnej ospalosti, závratom či bolestiam hlavy.

Nie je ľahké ho prijať zo stravy a za najlepší zdroj sa označuje červené mäso či ustrice. To komplikuje situáciu ľuďom, ktorí príjem mäsa obmedzujú alebo ho vôbec nekonzumujú. Našťastie sú tu však aj rastlinné zdroje. My sa teraz zameriame na druhy zeleniny, ktoré sú na železo bohaté:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Šošovica – na jednu šálku uvarenej šošovice získate až 7 mg železa. Okrem toho vám dodá cennú vlákninu a draslík, ktorý pomáha znižovať krvný tlak.

2. Špenát – preslávený špenát vám v uvarenom stave dodá 6 mg železa na jednu šálku, pričom obsahuje aj horčík, vlákninu a vitamín C, ktorý pomáha železo absorbovať.

3. Hríby – uvarené hríby obsahujú zhruba 3 mg železa na jednu šálku. Hliva ustricová je na tento minerál najbohatšia.

4. Špargľa – tepelne spracovaná špargľa má na jednu šálku len 1 mg železa, ale ak ju konzumujete surovú, získate o 2 mg železa viac (dokopy teda 3 mg).

5. Cícer – v surovom stave vám poskytne až 9 mg železa na jednu šálku, varený tiež veľmi dobrých 5 mg. Tiež vám prinesú veľa draslíka a horčíka.

6. Zemiaky – jeden stredne veľký zemiak obsahuje 2 mg železa a je jedno, či je surový alebo tepelne spracovaný. Okrem toho, zemiaky obsahujú aj vitamín C.

7. Fazuľa – okrem toho, že je bohatá na vlákninu, obsahuje aj veľa železa. Čierna fazuľa v uvarenom stave vám prinesie 4 mg na jednu šálku, biela fazuľa dokonca 4,3 mg. Surové ho obsahujú cez 10 mg.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist