InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Cholesterol pod kontrolou: Týchto sedem jedál vám pomôže

25. 3. 2022
Cholesterol pod kontrolou: Týchto sedem jedál vám pomôže
Vysoký cholesterol nie je problémom, ktorý postihuje len starších ľudí. Je pritom rizikovým faktorom pri rozvoji srdcovocievnych ochorení, ktoré môžu skrátiť dĺžku vášho života. Prečo ho teda nedostať pod kontrolu?

K nižšiemu cholesterolu pomôže zdravý životný štýl. Okrem zvýšenia fyzickej aktivity a pravidelného cvičenia, chudnutia a upustenia od zlozvykov, ako sú alkohol či fajčenie, je prospešné zamerať sa aj na svoju stravu. Treba znížiť príjem nezdravých tukov, zvýšiť príjem vlákniny či bielkovín.

Uistite sa pritom, že vo svojej výžive budete mať aj nasledujúce jedlá, na ktoré poukázal pre Prevention certifikovaný výživový expert Matthew Kadey:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Orechy – pravidelná konzumácia pistácií, mandlí či vlašských orechov je efektívnou cestou k zníženiu zlého LDL cholesterolu. Môže za to obsah mononenasýtených mastných kyselín a polynenasýtených tukov. Treba však dávať pozor, aby ste to s orechmi neprehnali. Sú totiž veľmi kalorické.

2. Quinoa – patrí medzi zdroje komplexných sacharidov a užitočnej vlákniny, ktorá nasáva voľne sa vyskytujúci cholesterol a dostáva ho preč z tela.

3. Jablká – americký vedci zistili, že dve jablká denne počas obdobia dvoch mesiacoch dokázali významne znížiť viaceré kardiovaskulárne rizikové faktory, vrátane hladiny celkového cholesterolu a LDL cholesterolu.

4. Tofu – kým jedenie červeného mäsa môže nezdravý cholesterol podporovať, alternatívy bohaté na rastlinné bielkoviny, ako je tofu, šošovica či semená, jeho hladinu znižujú.

5. Ovsené vločky – tento efekt ovsených vločiek je dobre známy a pripisuje sa veľkému obsahu betaglukánu. Ten je formou rozpustnej vlákniny, ktorá absorbuje LDL cholesterol a dostáva ho preč z tela, pričom zároveň znižuje aj tvorbu triglyceridov.

6. Avokáda – ďalšia štúdia prišla na to, že jedno avokádo denne počas obdobia piatich týždňov dokáže efektívne znížiť zlý LDL cholesterol i celkový cholesterol a hladinu triglyceridov.

7. Čučoriedky – obsahujú antioxidanty antocyaníny, ktoré podporujú hladinu zdravého HDL cholesterolu a zároveň znižujú hladinu zlého LDL cholesterolu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist