Brokolica je všestranná zelenina, ktorú môžete vo svojej kuchyni využívať rôznymi spôsobmi. V surovom stave obsahuje na jednu šálku takmer 2 gramy bielkovín, takmer 2 gramy vlákniny a len 30 kalórií. Okrem iného, nájdeme v nej veľa draslíka, kyseliny listovej, vitamínov A, B6 a C.
Ak si ju tepelne spracujete, jej nutričný profil sa jemne mení. Aby ste stratili živín obmedzili na minimum, snažte sa vyhnú vareniu vo vriacej vode.
Čo vám však jej konzumácia prinesie?
1. Zdravšie srdce
Vo všeobecnosti konzumácia ovocia a zeleniny prospeje vášmu srdcovocievnemu zdraviu, ktoré je poprednou príčinou predčasných úmrtí. Brokolica nie je výnimkou. Znižuje hladinu zlého cholesterolu a aj riziko infarktu či mŕtvice.
2. Lepšie trávenie
Ukázalo sa, že diéta bohatá na brokolicu zlepšuje mikroflóru v žalúdku. To vedie k lepšej činnosti tráviaceho systému, ale aj silnejšej imunite a efektívnejšiemu potláčaniu zápalov. Prechádza zápche a pomáha pri chudnutí.
3. Krajšiu pokožku
Pre svoj vysoký obsah vitamínu C je dobre známa ako ceste ku krajšej pokožke. Bojom s voľnými radikálmi totiž bráni predčasným prejavom starnutia. Pokožku chráni aj pred infekciami.
4. Nižšie riziko rakoviny
Podľa výskumov patrí brokolica medzi tie druhy zeleniny, ktoré majú vďaka obsahu sulforafanu protirakovinové účinky. Riziko výrazne najmä v prípade rakoviny pŕs či maternice.
5. Množstvo antioxidantov
Voľné radikáli spôsobujú poškodzovanie na bunkovej úrovni. Ich nepriateľmi sú antioxidanty. A tých brokolica obsahuje hromadu. Okrem vitamínu C ide napríklad o luteín či zeaxantín. Tie sú prospešné aj pre zdravie očí.
Čítať ďalší článok:
Tréning pre začiatočníka: 20 minút a doma Zdieľať na Facebooku