InstagramFacebookYoutube
Výživa

Brokolica – jedna z najlepších zelenín

11. júla 2017
Brokolica – jedna z najlepších zelenín
Hoci sa brokolica neteší u nás veľmi veľkej obľube, niektorí ľudia predsa v tejto sýtozelenej zelenine s pôvodom v Taliansku našli svoje čaro a okrem chute z nej čerpajú aj mnohé výhody, ktoré prináša pre naše zdravie.

Či ju už jete surový alebo ju pripravujete iným spôsobom, jej príprava je ľahká a dá sa využiť aj ako hlavné jedlo či ako príloha k iným pokrmom. Je dostupná všade a nie len v čerstvej podobe, ale aj v mrazenom stave.

Nutričné informácie

Sto gramov brokolice obsahuje len 33 kalórií, tri gramy bielkovín, asi sedem gramov sacharidov a necelý gram tukov. K tomu treba pripočítať obsah mnohých vitamínov a minerálov, ktoré zvýrazňujú jej priaznivé účinky.

Článok pokračuje pod reklamou


Po červenej paprike je druhým najväčším zdrojom vitamínu C v rámci zeleniny a v porovnaní s pomarančom ho obsahuje až dvakrát viac. Okrem toho vo významnej miere obsahuje aj vitamín K, vlákninu, vápnik a železo, ktoré okrem iného napomáha aj efektívnejšej absorpcii vitamínu C.

Brokolica je tiež dobrá, pretože obsahuje minimum nasýtených tukov a cholesterolu. Je dobrým zdrojom aj vitamínu A, vitamínu B6, vitamínu E, riboflavínu, draslíka, kyseliny listovej, fosforu, selénu, magnézia či mangánu.

Prínos pre zdravie

Vďaka svojmu zloženiu je veľmi užitočným nástrojom pri chudnutí a pomáha dosahovať optimálne zdravie. Okrem toho, že vo všeobecnosti zlepšuje imunitný systém, znižuje aj krvný tlak, podporuje tvorbu krvi, zlepšuje trávenie a pôsobí ako prevencia voči infekciám.

Tým však jej výhody nekončia. Takisto stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín, posilňuje činnosť svalov a zabezpečuje výživu buniek kyslíkom. Podľa posledných štúdií navyše ochraňuje telo pred voľnými radikálmi, toxickými a rakovinotvornými látkami.

Spracovanie

Ako už sme vyššie naznačili, brokolica sa dá spracovať viacerými spôsobmi. Možno ju konzumovať čerstvú, možno ju dusiť či zapekať. Dá sa pripravovať ako hlavné jedlo, príloha alebo súčasť polievky.

Správnou prípravou ani niekoľkodňovým skladovaním v mrazenom stave výrazne neprichádza o svoje výživné hodnoty. Pri jej kúpe však treba dávať pozor, aby jej hlávky boli zelenej farby. Ak je žltozelená, nie je už čerstvá.

Tento článok bol pôvodne vydaný: 5.7.2013.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2022 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist