InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Prečo sú detoxikačné diéty v podstate zbytočné?

3. 6. 2022
Prečo sú detoxikačné diéty v podstate zbytočné?
Detoxikačné diéty sľubujú úžasné prínosy pre vaše telo. V skutočnosti sú však celkom kontraproduktívne. Krátkodobo sa zdá, že fungujú, no v skutočnosti zdravé nie sú.

O tom, že lepšou alternatívou by bola len zdravá a vyvážená strava, vzdanie sa alkoholu či cigariet, aktívny životný štýl vás presvedčia dôvody Douga Granta z magazínu Iron Mag, ktoré ukazujú, prečo je detoxikácia pomocou diéty zbytočná.

Ľudské telo sa dokáže detoxikovať samo

Obličky a pečeň samé o sebe robia veľmi dobrú prácu v tom, aby vyčistili vaše telo, pre ktoré je externá pomoc len veľmi vzácne potrebná. Výnimkou je, ak s týmito orgánmi máte problém, no vtedy nepotrebujete detoxikačnú diétu, ale návštevu doktora. S detoxikáciou tela okrem nich do istej miery pomáhajú aj pokožka a pľúca.

Článok pokračuje pod reklamou


Superjedlá nie sú také super samotné

Superjedlá, ako je brokolica, sú pre naše telo skvelé. Väčšina detoxikačných jedál však pozostáva len z toho, že konzumujete jednu super potravinu stále dokola. To však až také skvelé nie je, pretože naše telo potrebuje omnoho viac živín ako tie, ktoré získalo z jednej potraviny. Zároveň, niektoré obsahujú aj látky, ktoré sú vo väčších množstvách škodlivé. Príkladom je opäť aj tá brokolica. Pri bežných množstvách je jej obsah kyanidu bezpečný, no vo veľkých sa riziko zvyšuje.

Prírodné nie je vždy dobré

Ovocie a zelenina sú vždy podporovanou súčasťou zdravej stravy, pretože sú produktmi prírody. Nemôžete sa na ne spoliehať tak často, pretože aj oni obsahujú cukry. Všetkého s mierou a platí to aj o nich. Ak napríklad budete jesť len veľké množstvo určitého druhu ovocia, môžete prijať aj veľké množstvo fruktózy. A keď si robíte smotthies, vtedy je šanca ešte väčšia.

Detoxikačná diéta je zastaraný prežitok

História detoxikačných diét siaha ešte na začiatok 20. storočia a je založená na autointoxikačnej teórií, ktorí hovorí, že škodlivé látky sa vo vnútri tela hromadia, čo má za následok, že ochorieme. Táto teória však bola už dávno vyvrátená. No, detoxikačných diét sme sa z nejakého dôvodu nezbavili. Preto o nich počúvate aj dnes.

Diéta bez bielkovín nie je dobrá

Povedzme, že vaše telo nepotrebuje všetky tie vitamíny, minerály a iné esenciálne živiny, z ktorých mnohé vám budú pri detoxikačnej diéte chýbať. Vášmu telo však bude chýbať aj dostatok bielkovín, čo nie je dobré. Nie sú dôležité len pre budovanie svalov a ak ich telo nezíska v potrebnom množstve zo stravy, začne si ich brať z orgánov, svalových tkanív či kostí. Výsledkom je, že vaše telo bude v horšom stave. Zníži sa vám aj metabolizmus, vďaka čomu budete mať menej energie, sily a ľahšie budete priberať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist