InstagramFacebookYoutube
Tréning

Cvičenie s kladkou – aké má výhody a ktoré cviky stoja za to?

2. 6. 2022
Cvičenie s kladkou – aké má výhody a ktoré cviky stoja za to?
Kladkostroj na cvičenie je všestranným tréningovým náčiním, ktoré je založené na veľmi jednoduchom princípe kladky, lán a záťaže, ktorý sa o odpor stará pomocou gravitácie. Pre cvičenca má niekoľko cenných prínosov.

Na kladke sa dá precvičovať akákoľvek svalová partia, no najčastejšie sa využíva na precvičovanie partií hornej časti tela. Pomôže budovať svalovú hmotu, dodá svalom silu a zlepší aj stabilitu.

Výhody cvičenia na kladke

Neustále napätie – pravdepodobne za najväčšie plus cvičenia na kladke môžeme považovať to, že precvičovaná svalová partia je neustále pod rovnakým napätím. To s voľnými váhami väčšinou nedosiahnete. Vďaka tomu sa teda efektívnejšie stimuluje svalový rast.

Článok pokračuje pod reklamou


Široký rozsah pohybu – veľký výber cvikov a i variácií umožňuje aj široké spektrum rozsahu pohybu. Kladka vás v tomto obmedzovať nebude a plne to máte pod svojou kontrolou.

Všestrannosť – kladku si môžete nastaviť do rôznej výšky, môžete používať jednou i oboma rukami, môžete si pripojiť rôzne adaptéry. Môžete cvičiť viackĺbové cviky i izolované, tlaky i ťahy.

Ľahkosť používania – ani cvičenec začiatočník nepotrebuje veľa času na to, aby pochopil cvičenie na kladke. Keď už budete vedieť, aký vplyv majú jednotlivé druhy adaptérov, budete si vedieť bez problémov vyskladať skvelý tréning len s využitím kladky.

Nízke riziko zranenia – vo všeobecnosti je cvičenie na kladke jednou z najbezpečnejších foriem. Trajektória pohybu je neustále pod kontrolou a kĺby nie sú tak zaťažované.

Príklady: Efektívne cviky s kladkou – príklady

Hoci sa na precvičovanie dolnej časti tela využíva menej často, môžete so spodnou kladkou precvičovať aj drepy, výpony, zakopávania, dvíhanie kolien, dvíhanie nôh do strán i predkopávania. Brucho si precvičíte skracovačkami na hornej kladke alebo úklonmi do strán.

Kladka však plne zažiari pri hornej časti tela. Chrbát môžete precvičovať príťahmi hornej kladky k hrudník s rôznymi úchopmi či príťahmi spodnej kladky v sede (veslovanie) taktiež s rôznymi úchopmi. Môžete cvičiť pullover, jednoručné príťahy spodnej kladky v predklone. Na hrudník je populárne rozpažovanie, ktoré môžete robiť vďaka nastaveniu výšky kladky pod rôznymi uhlami. Môžete robiť aj tlaky.

Bicepsy sa dajú precvičiť na spodnej kladke v stoji či v ľahu. Môžete ich cvičiť obojručne aj jednoručne. Pre tricepsy sú populárne stláčania hornej kladky, ale môžete robiť aj extenzie za hlavou či jednoručný kickback. Na spodnej kladke môžete cvičiť aj upažovania, ktoré cielia ramená, či krčenie ramien, ktorým precvičíte trapézy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist