Pre telo bude totiž ťažkou pilulkou na preglgnutie zvýšenie úrovne cukru v našej krvi, ktoré nestojí len za naberaním váhy, ale rovnako aj za urýchľovaním procesu starnutia. A kto z nás chce vyzerať staro?
CUKRY PRIDÁVAJÚ NA VEKU
Štúdia holandských vedcov z Leidenskej univerzity odhalila, že ľudia s vysokými hodnotami krvnej glukózy vyzerajú staršie ako tí, ktorých hodnoty sú na nižšej úrovni. Každý nadbytočný milimol na liter nad priemernú hodnotu urýchľuje proces starnutia tváre až o päť mesiacov. A to boli zohľadnené aj iné faktory, ako fajčenie či prílišné slnenie.
Vysoký obsah glukózy krvi je spôsobený dodržiavaním diéty, ktorá obsahuje veľa jednoduchých cukrov. Tie sa nachádzajú v čokoládach, sušienkach, bielom pečive či cestovinách. Teraz je však otázkou, či sa oplatí takouto diétou tešiť chuťové poháriky aj naďalej.
Možno by stalo za to, zamyslieť sa nad životným štýlom, v ktorom budeme myslieť na to, čo do seba dávame. Niet tajomstvom, že ak chceme svoju pleť udržať hladkú a vitálnu, treba znížiť množstvo inzulínu v krvnom obehu. Budeme potom pôsobiť mladšie a to sa prejaví aj na našej sebadôvere.
Pravidelné dávky cukru tiež dokážu narušiť štruktúru kolagénu, teda proteínu, ktorý je zodpovedný za udržovanie pružnosti pokožky. Neexistuje žiadna zázračná tabletka, po ktorej omladneme o 10 rokov, ale je plno dôkazov, že zdravou stravou sa môžeme v lepšej kondícii udržať prirodzene.
ČO JESŤ A ČO NIE?
Zníženie príjmu cukrov nám dodá mladší výzor a okrem opeknenia tým pomôžeme aj sebe. Keď budeme na dôchodku a stále sa budeme cítiť dobre, kým naše susedky sa budú sťažovať, povieme si, že sme urobili dobre.
Neznamená to však, že musíme každý deň, každú hodinu jesť ideálne. Necíťme sa zle, aj keď občasne zhrešíme. Ak však budeme v 80 % prípadov vyberať tie správne jedlá, uberieme si roky a naše telo bude odolnejšie voči starnutiu a chorobám.
Čo sa týka pokožky, základom by mal byť optimálny príjem antioxidantov vitamínu A a C, a esenciálnych tukov. S vekom sa však nemení len pokožka, ale rednú aj kosti. V tomto prípade je vhodné siahnuť na jedná bohaté na minerály ako kalcium, magnézium a zinok. Ako prevencia lámavosti kostí a bolesti kĺbov je vhodný vitamín D.
Starnutie tiež spôsobuje, že naše telo ťažšie prijíma niektoré živiny a potrené látky, ako napríklad vitamín B12, čo môže viesť až k demencii. Preto by sme mohli siahnuť aj po listovej zelenine, fazuli, orechoch, semiačkach, celozrnných výrobkoch či rybách.
5 TIPOV NA ZÁVER:
1. Ak čaj sladíte dvoma kockami cukru, uberte jednu a časom sa naučte piť čaj bez cukru.
2. Jedzte často, ale v malých porciách. Udržíte tak úroveň krvného cukru v rovnováhe.
3. Ak pokušenie, tak siahnite po pár kockách horkej čokolády.
4. Čítajte si etikety na výrobkoch, aby ste videli nutričné hodnoty a vyhýbajte sa výrobkom s vysokým obsahom cukru.
5. Keď ste mimo domu, majte so sebou jablko alebo orechy pre prípad núdze.
Čítať ďalší článok:
Prečo je dôležitý draslík a kde ho nájdeme? Zdieľať na Facebooku