Odporúča sa jesť rybu aspoň dvakrát do týždňa, no vo väčšine prípadov to ľudia nerobia. Tučné ryby, ako tie porovnávané, sú prospešné pre naše zdravie pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Poskytujú toho pritom viac a bonusom je, že sú chutné. Je však lepší tuniak alebo losos?
Tuniak
Tuniak obsahuje na 85 gramov 93 kalórií a menej ako gram tuku. Sacharidy a vlákninu, pochopiteľne, neobsahuje. Je však výborným zdrojom bielkovín, ktorých pri uvedenej porcii nájdeme až 21 gramov. Obsahuje 38 miligramov sodíka, 40 IU vitamínu D, 77 mikrogramov selénu, 16 mikrogramov niacínu a 1,8 mikrogramu vitamínu B12.Tuniak je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, takže je prospešný pre zdravie srdca, mozgu či očí. Selén funguje ako antioxidant a bráni teda poškodzovaniu DNA voľnými radikálmi. Mohol by tak zohrávať úlohu pri prevencii rakoviny. Prospieva tiež zdraviu štítnej žľazy a zohráva úlohu pri reprodukcii. Niacín pomáha znižovať hladinu cholesterolu a vitamín B12 prospieva nervovému systému a zdraviu červených krviniek.
Losos
Losos pri 85-gramovej porcií obsahuje 17 gramov bielkovín a 5 gramov tuku, čo sa pretaví do 121 kalórií. Obsahuje aj 37 miligramov sodíka, 570 IU vitamínu D, 61 mikrogramov selénu, 6,7 mikrogramu vitamínu B3 (niacínu) a 2,7 mikrogramu vitamínu B12.Losos je známy ako excelentný zdroj omega-3 mastných kyslín, a tak by mohol ešte viac podporovať fungovanie srdcovocievneho systému, kognitívne funkcie a obmedzovať zápaly. Zlepšuje náladu, bojuje proti stresu. Mohol by redukovať bolesť svalov a kĺbov po cvičení. Vyšším obsahom tuku vás na dlhšie nasýti a vitamín D pomáha absorbovať vápnik, podporuje zdravie kostí a redukuje zápaly.
Nutričné porovnanie
Keďže ide v oboch prípadoch o tučné ryby, nie je prekvapením, že budú mať spolu niečo aj spoločné. Oba druhy obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, hoci losos má prevahu. Ani jeden neobsahuje sacharidy, cukor a vlákninu. Oba obsahujú významné množstvo bielkovín, hoci o chlp viac ich nájdeme v tuniakovi. Obsah sodíka je takmer identický.Následne tu máme rozdielnosti. Už ako prvé nám udrie do očí, že losos je kalorickejší. Je to najmä preto, že obsahuje viac tuku – päť gramov oproti necelému jednému gramu. To však nevyhnutne nie je zlé, pretože vás pomôže nasýtiť, zlepšiť absorpciu niektorých vitamínov a obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce. Losos má prevahu v obsahuje vitamínov D a B12, tuniak zase víťazí s obsahom selénu a vitamínu B3.
Obavou pri oboch druhov rýb môže byť obsah ortuti, pričom tuniak ho zvykne mať o čosi vyšší. Preto by si na ich príjem mali dávať pozor tehotné a dojčiace ženy.
Bez ohľadu na to, ktorú rybu preferujete, tuniak aj losos sú výbornými zdrojmi bielkovín a zdraviu prospešných živín. Pri ich výbere môže rozhodnúť len ich chuť, no vzhľadom na nepatrné rozdielnosti by ste mohli zohľadniť aj vašu špecifickú potrebu, ktorá sa líši od človeka k človeku.
Čítať ďalší článok:
Ako vybrať partnerovi, partnerke a dcére darček Zdieľať na Facebooku