InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Najlepšie doplnky výživy pre optimálne zdravie a výkonnosť

2. novembra 2022
Najlepšie doplnky výživy pre optimálne zdravie a výkonnosť
Športovci a aktívni ľudia potrebujú pre zachovanie optimálneho zdravie a výkonnosti prijímať živiny navyše. S tým vám vedia pomôcť aj doplnky výživy. A práve na deväť tých najlepších v tomto smere poukážeme.

B-komplex

Vitamíny zo skupiny B hrajú veľmi dôležitú úlohu pri fungovaní buniek a metabolizácii energie. Podporujú výkonnosť, vnútorné i vonkajšie zdravie – prospievajú pokožke, vlasom i nechtom. Pre ženy majú význam aj v tehotenstve, keď dokážu znižovať riziko vrodených porúch u dieťaťa.

Vitamín D3

Stimuluje produkciu inzulínu, pomáha budovať silné kosti a zohráva dôležitú úlohu pri prevencii viacerých zdravotných problémov. Zlepšuje aj náladu a bojuje proti depresii. Znižuje svalovú bolesť. Háčikom je, že jeho najlepším zdrojom je slnečné žiarenie a pomerne ťažko sa získava zo stravy. Preto sú tu suplementy.

Článok pokračuje pod reklamou


Krilový olej

Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú význam pre celkové zdravie – majú protizápalové účinky, posilňujú zdravie srdca, mozgu i kĺbov. Krilový olej bojuje proti únave a obmedzuje niektoré prejavy menštruácie u žien. Na rozdiel od rybieho oleja obsahuje ešte aj astaxantín, ktorý redukuje symptómy starnutia a prospieva pokožke.

ZMA

Základom tohto doplnku výživy je kombinácia zinku, horčíka a vitamínu B-6. Zvyšuje hladinu testosterónu, čo pozitívne ovplyvňuje aj svalovú vytrvalosť a silu – hodí sa teda na zvyšovanie športovej výkonnosti. Zlepšuje však aj kvalitu spánku, redukuje stres a udržuje zdravý sexuálny život, a tak zvyšuje kvalitu života vo všeobecnosti.

DIM

DIM, alebo diindolylmetán, je extraktom z rôznych druhov kapustovej zeleniny, ktorý je prínosom pre regulovanie hormónov a funkcie štítnej žľazy. Ženám pomôže uľaviť pri menštruácii, mužov poteší jeho vplyv na bránenie premeny testosterónu na estrogén, vďaka čomu budú vitálnejší v posilňovni i vo všeobecnosti. Ochraňuje bunky a bráni vzniku myómov či nádorov.

Greens & Reds

Tento doplnok výživy je pre tých, ktorí nevedia do svojej stravy zaradiť viac ovocia a zeleniny. Obsahuje veľa živín získaných z výťažkov rôznych druhov ovocia a zeleniny, poskytuje vám antioxidanty, vitamíny, minerály či omega-3 mastné kyseliny, ktorými si posilnite svoje celkové zdravie a dodáte energiu do života.

Probiotiká

Podporujú zdravú mikroflóru v žalúdku a črevách, ktorá sa ukazuje v čoraz väčšej miere ako kľúčová pri budovaní zdravého tela. Pomáha zlepšovať absorpciu cenných živín, vďaka čomu posilňuje imunitný systém a zlepšuje trávenie, no pomáha aj zlepšovať náladu, podporovať chudnutie a zlepšovať kognitívne funkcie. Zľahčuje aj prejavy menštruácie.

Kolagén

Kolagén obsahuje aminokyseliny, ktoré sa typicky nevyskytujúv dostatočnej miere v bežnej strave západnej diéty. Podporuje zdravie kĺbov a kostí, pomáha naprávať poškodené svalové vlákna, zlepšuje stav vlasov, nechtov či pokožky.

Turmeric (Kurkuma)

Kurkuma sa v tradičnej medicíne využíva už tisícky rokov a výskumy vedcov ukazujú, že opodstatnene. Má totiž protizápalové účinky, vďaka čomu redukuje riziko rakoviny, srdcovocievnych ochorení či žalúdočných problémov. Podporuje tiež zdravie kĺbov a dokáže obmedziť aj menšie bolesti.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist