InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Viete, čo má obsahovať najlepší proteín a podľa čoho si ho vybrať?

Autor: PR článok  /   02. novembra 2022
Viete, čo má obsahovať najlepší proteín a podľa čoho si ho vybrať?
Výber toho správneho proteínu je téma, ktorú zaručene rieši každý športový nováčik. Prečo je pre nás dôležitý, čo všetko by mal obsahovať a ako si vybrať ten najlepší práve pre vás? To všetko sú otázky, na ktoré si odpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Prečo sú proteíny dôležité pre naše telo?

Najprv by sme si mali odpovedať na základnú otázku. Prečo je vôbec dôležité piť nápoj zvaný proteín? Je to práve kvôli proteínom samotným. Proteíny patria medzi najdôležitejšie výživové doplnky, ktoré naše telo potrebuje. Samotné proteíny alebo teda bielkoviny sú totiž základným stavebným prvkom svalovej hmoty. Všeobecne ľudská a špeciálne športová výživa sa bez nich jednoducho nezaobíde. Podporujú zdravie našich kostí a imunitu. Zároveň, ak nemáte dostatok bielkovín, môžete trénovať akokoľvek tvrdo, ale výsledky tomu nebudú zodpovedať. Nebudete môcť budovať svaly, ale ani si ich udržiavať. Navyše utrpí vaša schopnosť regenerácie..

Príjem bielkovín by sa mal pohybovať medzi 1,2 - 2 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti v závislosti od zloženia, frekvencie a intenzity tréningu. Ženy vo všeobecnosti potrebujú o niečo menšie množstvo ako muži. Naopak, starí ľudia potrebujú viac bielkovín, ideálne vo viacerých dávkach počas dňa. Keďže väčšina populácie má nedostatok bielkovín, netreba sa obávať ich nadbytku v strave.

Pre niektorých ľudí však môže byť stresujúce neustále napĺňať svoje telo mäsom, vajíčkami, orechmi, tvarohom a inými produktmi bohatými na bielkoviny, preto radi siahajú po kvalitných výživových doplnkoch, ktoré stačí zmiešať a vypiť, čím je o ich telo je dokonale postarané.

Čo by mal kvalitný proteín obsahovať a ako si ho vybrať?

Existujú rôzne druhy proteínov. Napríklad koncentráty (WPC), izoláty (WPI), hydrolyzáty, kazeínové proteíny alebo vegánske proteíny. Niektoré sú lacnejšie a uľahčia vašu peňaženku, niektoré je lepšie používať pred spaním a niektoré pred a po tréningu. Samozrejme, môžete ich kombinovať a využívať ich výhody.

Môžete si vybrať z naozaj širokej ponuky:
  • Potrebujete cenovo dostupný proteín?
    Potom sa ako najlepšia voľba javia proteínové koncentráty WPC, ktoré obsahujú relatívne vysoké percento bielkovín, vstrebávajú sa v stredne dlhom časovom období a nezaťažujú toľko vašu peňaženku.
  • Hľadáte ten najlepší proteín po tréningu na okamžité doplnenie bielkovín?
    Potom potrebujete najrýchlejší proteín s najrýchlejšou absorpciou. Najvhodnejšia sa javí varianta hydrolyzátu s najvyšším obsahom peptidov. Ide o proteín, ktorý sa bude uvoľňovať čo najdlhšie, aby vaše svaly mohli počas noci čo najdlhšie rásť a regenerovať sa. Ak si vyberiete niečo na báze micelárneho kazeínu, nebudete ľutovať.
  • Zaujíma vás chuť a chcete si bielkoviny naozaj vychutnať?
    V tom prípade je najlepšou voľbou proteín s kúskami ovocia alebo čokolády, ktorý si môžete zamiešať do mlieka a pripraviť si tak lahodný nápoj.
  • Ste vegán alebo vám vadia klasické srvátkové proteíny, prípadne chcete vyskúšať niečo nové?
    Tak by vás mohol zaujímať vegánsky proteín. Je vyrobený z rastlinných produktov, ktoré majú veľký obsah bielkovín. Môže to byť konope, ryža, hrach alebo ich kombinácia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist