InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Porazte nádchu a chrípku pomocou tradičnej čínskej medicíny

18. novembra 2022
Porazte nádchu a chrípku pomocou tradičnej čínskej medicíny
Ako sa nám dni prehupli do svojej chladnejšej časti roka, s poklesom teplôt je tu aj obdobie, ktoré praje ochoreniam, ako je nádcha či chrípka. Ak sa dotknú aj vás, môžete k nim pristúpiť proaktívne a vyskúšať ich poraziť tradičnou čínskou medicínou.

Svoj imunitný systém by ste mali udržovať na jeseň a v zime vo forme vďaka vhodnej strave, dostatku oddychu, manažovaním stredu a dostatkom vitamínu C. Ak neuspejete s prevenciou, tak tieto dve typické ochorenia nemusíte len preležať v posteli alebo vsadiť len na moderné lieky. Znížiť symptómy týchto ochorení a urýchliť liečbu môžete aj prirodzenými spôsobmi, ktoré sú už stáročia známe v tradičnej čínskej medicíne.

Tradičné čínske liečivé bylinky

Základom liečby ochorení v tradičnej čínskej medicíne sú bylinky a jedlá. Často ide o ich kombináciu, ktorá je efektívnejšia. Škoricová zmes Gui Zhi Tang pomáha uľaviť od bolesti, podporuje potenie, znižuje prejavy zimnice a uvoľňuje upchatý nos.

Článok pokračuje pod reklamou


Yin Qiao San, u nás známe ako Chlad rannej hmly, je bylinná zmes, ktorá mierni horúčku a bolesť hrdla. Ak vás bolí hrdlo veľmi, je dobré kombinovať ju so zmesou Gan Mao Ling, ktorá má silnejšie antivirálne účinky.

Keď ste chorí, môžete si sami urobiť svoje prírodné liečivo pomocou individuálnych ingrediencií, ktoré sú dobre dostupné aj u nás, ako je zázvor, kurkuma či škorica. Môžete si z nich urobiť teplý čaj, ktorým pomôžete telo zahriať tak, aby to nebolo príliš nebezpečné, a podporiť potenie. Zázvor má antivirálne a antibakteriálne účinky, kurkuma a škorica sú plné antioxidantov a protizápalových látok. Čaj zo zázvoru a škorice vám pomôže znížiť príznaky nádchy a chrípky.

Ďalšie tradičné čínske cesty ako liečiť nádchu a chrípku

Tradičná čínska medicína nevsádza len na liečbu bylinkami. Prevenciu a liečbu môžete podporiť aj akupunktúrou, ktorá zahŕňa vpichovanie malých ihličiek do špecifických bodov na koži, aby stimulovali želanú odozvu. Môže to upokojiť zápaly spôsobené vírusmi a podporiť cirkuláciu krvi, vďaka čomu môže byť liečba rýchlejšia.

V posledných desaťročiach nabrala na popularite terapia bankami, ktoré zvyšujú krvné prúdenie do vybraných oblastí. Môže to uľaviť od svalového napätia a podporiť regeneráciu buniek a tkanív. Môže uľaviť od problémov s dýchaním a zredukovať iné symptómy.

Liečba moxou, ktorá sa pripevní na koniec akupunktúrnej ihly a zapáli, využíva teplo na to, aby sa zvyšovalo množstvo bielych krviniek, vďaka čomu sa posilňuje aj imunita. Produkciu bielych krviniek môžete podporiť aj s Gua Sha, čo je špeciálna terapeutická masáž, ktorá uľavuje aj od sťaženého dýchania.

zdroj: Healthline


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist