InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Najefektívnejšie živiny pre posilnenie imunity

30. novembra 2022
Najefektívnejšie živiny pre posilnenie imunity
Silná imunita je veľmi dôležitá, ak chcete udržať svoje telo v dobrom stave a zaistiť si, že zvládne aj intenzívny tréning. Je preto tiež dôležitá, ak chcete budovať svalovú hmotu. Akými živnými látkami by ste ju mohli posilniť najefektívnejšie?

Budovanie pevnej imunity si vyžaduje komplexný prístup. Musíte dobre spávať, piť dostatok vody, obmedziť stres, pravidelne cvičiť a dobre sa stravovať. Práve strava je základom. Nasledujúcich päť živín pomôže zlepšiť spánok, hydratáciu a výkonnosť, pričom zároveň posilnia váš imunitný systém.

Vitamín C

Podporuje aktivitu lymfocytov, ktoré útočia na a ničia cudzie bunky, a vytvára interferóny, ktoré umožňujú bunkám chrániť sa pred patogénmi. Posilňuje účinnosť bielych krviniek, bráni rozkladu T-lymfocytov, podporuje produkciu a aktivitu protilátok, neutralizuje oxidačný stres. Najlepšími zdrojmi sú pomaranče, paprika, jahody, rajčiny. Vyššie dávky si efektívne doplníme doplnkom výživy.

Článok pokračuje pod reklamou


Vitamín D

Známy je pre svoj účinok na posilňovanie kostí, no je dôležitý aj pre celkovú imunitu. Ľudia s jeho nedostatkom sú najnáchylnejší na infekcie. Z dvoch hlavných vitamínov D je z hľadiska posilňovania imunity efektívnejší vitamín D3. Prirodzene ho najlepšie získame pobytom na slnku. V strave je ho nájsť ťažšie. Najlepšími zdrojmi sú mastné ryby či vaječné žĺtka. Preto sa odporúča doplnok výživy, najmä v období od jesene do jari.

Zinok

Okrem toho, že pomáha s produkciou testostrónu, je jednou z najdôležitejších živín pre naše zdravie, pretože podporuje rozvoj imunitných buniek a ich fungovanie. Zlepšuje ochrannú bariéru pokožky pred patogénmi a podieľa sa na rovnováhe imunitnej odozvy – udržuje imunitný systém od stavu, v ktorom by bol nedostatočne aktívny alebo príliš aktívny. Ustrice, mäso, ryby, strukoviny, orechy, vajcia, hríby patria medzi populárne zdroje. Pohodlným riešením je doplnok výživy.

Beta-glukány

Beta-glukány majú schopnosť pozitívne stimulovať imunitu. Nájdeme ich najmä v hríboch, no obsahujú ich aj ovos, jačmeň, morské riasy či droždie. Existujú aj doplnky výživy, ktoré vám ich dodajú efektívne a zaistia, že ich budete mať v dostatočnom množstve. Dôležité sú najmä pre športovcov a fyzicky ťažko pracujúcich ľudí.

Elektolyty

Pre udržovanie optimálneho fungovania imunitného systému je dôležitá aj hydratácia organizmu. Bez dostatku vody sa vytvára menšie množstvo lymfy, ktorá prenáša biele krvinky a iné bunky dôležité pre imunitu a telo. Pre lepšiu absorpciu a využitie vody v tele je dôležitá dobrá rovnováha elektrolytov, ktoré pomáhajú udržiavať optimálny balans vody aj vo vnútri buniek v našom tele, vďaka čomu sú schopné fungovať efektívnejšie. Dôležité je preto prijímať dostatok draslíka, vápnika a sodíka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist