Medzi popredné stimulanty zápalových procesov patrí aj päť druhov jedál, na ktoré poukázala výživová poradkyňa a autorka Caroline Thomasonová. Príjem týchto jedál by ste mali obmedzovať.
Vysoko fruktózový kukuričný sirup
Kukuričný sirup existuje už dekády, ale vysoko fruktózový bol vytvorený tak, aby sa čo najviac natiahla jeho doba trvanlivosti. Samozrejme, to spracovanie nebolo dobrou správou pre naše zdravie. Jeho nadmerný príjem vedie k inzulínovej rezistencii a priberaniu. Takýto dlhodobý stav by mohol viesť k tučnej pečeni, glukózovej intolerancii, zápalom a oxidačnému stresu.Trans mastné kyseliny
Je známe, že tento druh tukov podporuje zápalové procesy v našom tele a priamo zvyšuje riziká chronických ochorení. Zvýšené riziko sa týka aj srdcovocievnych problémov, vrátane mŕtvice či infarktu.Omega-6 mastné kyseliny
Omega-6 mastné kyseliny sa nachádzajú v rastlinných zdrojoch polynenasýtených tukov, ktoré nájdeme v slnečnicovom oleji, sójovom oleji, kukuričnom oleji a iných rastlinných olejoch. Samé o sebe nie sú až také zlé, no diéta, v ktorej je veľa omega-6 mastných kyslín a málo omega-3 mastných kyselín spôsobuje zápaly. Pomer omega-6 mastných kyselín k omega-3 mastných kyselín by nemal byť vyšší ako 4:1. V Európe je priemerný pomer až 12:1.Alkohol
Hoci mnohí z nás si uvedomujú, že alkohol je toxín, aj napriek tomu sa ho nevzdávajú. Alkohol podporuje systematické zápaly a negatívne ovplyvňuje takmer každý systém v našom tele od mozgu až po obličky.Rafinovaná múka
Spracované potraviny majú reputáciu, že zvyšujú zápaly a rafinovaná múka je jednou z ich vlajkových lodí. Obsahuje veľa jednoduchých sacharidov, vďaka čomu prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi, podporuje priberanie a zvyšuje riziká chronických ochorení. Aj preto by ste mali uprednostňovať celozrnnú múku, ktorá obsahuje komplexné sacharidy a vlákninu.Čítať ďalší článok:
Veslársky trenažér: 7 prínosov, ktoré na vás čakajú Zdieľať na Facebooku