InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Populárne jedlá, pri ktorých sa zvyšujú zápaly

23. decembra 2022
Populárne jedlá, pri ktorých sa zvyšujú zápaly
Zápal je prvá domino kocka v kaskáde reakcií v tele, ktoré povedú ku chronickým ochoreniam. Stimulované sú tým, ako sa hýbeme, ako spávame, ako zvládame stres a najmä tým, ako sa stravujeme.

Medzi popredné stimulanty zápalových procesov patrí aj päť druhov jedál, na ktoré poukázala výživová poradkyňa a autorka Caroline Thomasonová. Príjem týchto jedál by ste mali obmedzovať.

Vysoko fruktózový kukuričný sirup

Kukuričný sirup existuje už dekády, ale vysoko fruktózový bol vytvorený tak, aby sa čo najviac natiahla jeho doba trvanlivosti. Samozrejme, to spracovanie nebolo dobrou správou pre naše zdravie. Jeho nadmerný príjem vedie k inzulínovej rezistencii a priberaniu. Takýto dlhodobý stav by mohol viesť k tučnej pečeni, glukózovej intolerancii, zápalom a oxidačnému stresu.

Článok pokračuje pod reklamou


Trans mastné kyseliny

Je známe, že tento druh tukov podporuje zápalové procesy v našom tele a priamo zvyšuje riziká chronických ochorení. Zvýšené riziko sa týka aj srdcovocievnych problémov, vrátane mŕtvice či infarktu.

Omega-6 mastné kyseliny

Omega-6 mastné kyseliny sa nachádzajú v rastlinných zdrojoch polynenasýtených tukov, ktoré nájdeme v slnečnicovom oleji, sójovom oleji, kukuričnom oleji a iných rastlinných olejoch. Samé o sebe nie sú až také zlé, no diéta, v ktorej je veľa omega-6 mastných kyslín a málo omega-3 mastných kyselín spôsobuje zápaly. Pomer omega-6 mastných kyselín k omega-3 mastných kyselín by nemal byť vyšší ako 4:1. V Európe je priemerný pomer až 12:1.

Alkohol

Hoci mnohí z nás si uvedomujú, že alkohol je toxín, aj napriek tomu sa ho nevzdávajú. Alkohol podporuje systematické zápaly a negatívne ovplyvňuje takmer každý systém v našom tele od mozgu až po obličky.

Rafinovaná múka

Spracované potraviny majú reputáciu, že zvyšujú zápaly a rafinovaná múka je jednou z ich vlajkových lodí. Obsahuje veľa jednoduchých sacharidov, vďaka čomu prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi, podporuje priberanie a zvyšuje riziká chronických ochorení. Aj preto by ste mali uprednostňovať celozrnnú múku, ktorá obsahuje komplexné sacharidy a vlákninu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist