InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

12 jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu schudnúť

Autorka: Lucka  /   28. januára 2023
12 jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu schudnúť
Chudnutie vie byť náročné. Zložité už môže byť len to, aby ste sa vyznali v množstve informácií, ktoré sú o ňom dostupné. My vám prinášame 12 tipov, ktoré sú jednoduché na pochopenie a podporia vám proces spaľovania tukov.

Jedzte viac, nie menej – mnoho ľudí snažiacich sa schudnúť radikálne obmedzí príjem kalórií. Krátkodobo to môže fungovať, no nie je to práve najudržateľnejšie riešenie. Skôr sa zamerajte na to, aby ste jedli viac, ale lepšie. Prijímajte jedlá, ktoré obsahujú veľa vlákniny a iných cenných živín, ale málo kalórií, predovšetkým zeleninu a ovocie.

Často kráčajte, buďte v pohybe – cvičenie je pre chudnutie dôležité, ale tiež aj to, aby ste mimo neho zostali fyzicky aktívni. Každý pohyb pomôže. Všade, kam sa dá, choďte pešo. Prechádzajte sa. Aj polhodina denne pomôže. Fyzicky aj mentálne. Osvojte si aj zábavné aktivity, pri ktorých budete páliť tuky, ako je napríklad tanec.

Článok pokračuje pod reklamou


Pite vodu počas celého dňa – smäd sa dá ľahko zameniť za hlad. Preto je dobré dodržiavať pitný režim a piť vodu priebežne počas celého dňa. Hneď ráno je dobrá vypiť dva poháre čistej vody. Voda vás bude počas dňa pomáhať zasycovať, vyplaví z tela toxíny a podporí spaľovanie tukov.

Dobre spávajte – spánok je kriticky dôležitý pre správne fungovanie vášho tela a napomáha aj k efektívnemu chudnutiu. Nevyspatý človek nemá energiu na cvičenie a jeho rozhodené hormóny u neho zvyšujú chuť do jedla. To nie je niečo, s čím by ste chceli bojovať.

Prijímajte viac bielkovín, tukov a vlákniny – bielkoviny by ste mali prijímať v každom jedle. Pomôžu vás lepšie nasýtiť a dlhšie nebudete hladný. To isté platí aj o vláknine a zdravých tukoch. Tých sa v menšom množstve nemusíte báť.

Jedzte pomaly – pomalším jedením si jedlo viac vychutnáte a zároveň dáte mozgu šancu, aby prijal signál, že ste sýti. Vďaka tomu znížite riziko prejedania sa. Jedlo poriadne prežúvajte a oceňujte jeho chuť. Snažte sa naň koncentrovať a nesledujte televíziu.

Vyhýbajte sa tekutým kalóriám – mnoho ľudí si ani neuvedomí, aké veľké množstvo kalórií môžu prijať z nápojov. Preto by ste mali obmedziť alkohol, sladené nápoje a dokonca aj ovocné džúsy by ste mali radšej nahradiť čerstvým ovocím.

Zdravé voľby si zviditeľnite – ak plánujete jedávať zdravšie jedla, tak urobte všetko pre to, aby boli čo najdostupnejšie. Vystavte si ich na oči a nezdravé pokrmy niekde schovajte. Zídu z očí, zídu z mysle. Zároveň sa snažte vaše obľúbené nezdravé jedlá nahradiť zdravšou alternatívou. Ak sa posnažíte, nájdete ju a významne si pomôžete.

Po jedení si vyčistite zuby – tento jednoduchý a rozšírený trik funguje. Človek je natoľko lenivé stvorenie, že mu nestojí za to skonzumovať ešte nejaký pokrm, keď už si umyl zuby a musel by si ich umývať opäť. Navyše, zubná pasta znížiť chuť do jedla. Tip sa hodí predovšetkým na večer, ale môžete ho uplatňovať aj cez deň.

Vyhýbajte sa stresu – stres je významnou brzdou v procese chudnutia, pretože zvyšuje hladinu kortizolu, ktorý bráni spaľovaniu podkožného tuku. Navyše, stres často vedie aj k prejedaniu.

Nájdite si liek na nudu – mnoho ľudí skonzumuje najviac jedla nekontrolovane vtedy, keď sa nudí a sedí pred televíziou. Skúste si nájsť zábavnejšia aktivity, ktoré vás zamestnajú a pri ktorých vám nebude toľko chutiť jesť. Chodievajte do prírody, hrajte spoločenské hry, čítajte si knihu, upratujte...

Dodržujte pravidlo Paretovo pravidlo – jedzte v 80 % prípadov zdravo a v 20 % menej zdravo. Doprajete si tak aj trošku vašich obľúbených jedál, vďaka čomu bude chudnutie udržateľné, a nepokazíte si ani diétu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist