Dôležité aj pri chudnutí je prijať na začiatku dňa dostatok bielkovín, ktoré vás zasýtia a pomôžu udržať svalovú hmotu. Správne je ich doplniť o zdravé tuky či vlákninu, ktoré tiež vedú k nasýteniu a lepšej kontrole nad hladinou cukru v krvi.
Ak hľadáte niečo iné, ako je hemendex s celozrnným pečivom alebo ovsené vločky s jogurtom, máme pre vás štyri dobré alternatívy.
Praženica s lososom
Jednoduchá praženica vám dodá dostatok bielkovín a zdravých tukov. Tie obsahuje aj losos, vďaka čomu tu získate raňajkové superjedlo, ktoré je navyše veľmi chutné.Postup prípravy (1 porcia): na panvici zohrejeme kúsok masla, pridáme dve nasekané stebla špargle bez tvrdých koncov, podľa chuti osolím a okoreníme. Špargľu opečieme. Medzitým si v miske zmiešame dve veľké vajcia a lyžicu mlieka. Osolíme, okoreníme a pridáme na panvicu. Znížime teplotu a drevenou vareškou miešame, kým sa nám nevytvoria mäkké hrudky. Sporák vypneme a vmiešame osminu šálky kozieho syra. Premiešame a pridáme 30 gramov na kúsky nasekaného údeného lososa.
Sendvič s morčacím mäsom
Pomerne rýchly pokrm, ktorý očarí chuťou a poskytne vám kombináciu bielkovín a komplexných sacharidov z celozrnného pečiva, ktoré obsahuje aj vlákninu.Postup prípravy (1 porcia): na panvici si na troche oleja pripravíme jedno vajce tak, aby nebol žĺtok úplne natvrdo. Posolíme, okoreníme. Na druhej panvici si opečieme asi 50-gramový kúsok údených morčacích pŕs z oboch strán. Po pretočení pridáme na mäso 1 plátok syru čedar. Na dve polovice prerežeme celozrnnú žemľu, na spodnú časť položíme plátok rajčiny, osolíme a pokoreníme. Následne pridáme mäso so syrom a navrch vajce. Vrchnú časť žemle potrieme jednou lyžicou guacamole a sendvič uzavrieme.
Ovsené vločky s orechovým maslom
Ovsené vločky obsahujú vlákninu a komplexné sacharidy. Jogurt pritom nie je jediným spôsobom, ako do nich dodať bielkoviny. Arašidové či mandľové maslo sú dobrou alternatívou. Obsahujú aj zdravé tuky.Postup prípravy (1 porcia): do menšieho hrnčeka dáme 1 šálku vody, privedieme ju do varu, znížime teplotu a pridáme pol šálky ovsených vločiek. Miešame asi 5 minút, kým vločky nezmäknú a neabsorbujú všetku vodu. Pridáme pol banánu nakrájaného na kolieska, pol polievkovej lyžice arašidového masla a pol polievkovej lyžice agávového sirupu. Premiešame, aby sa všetko prepojilo. Ak je kaša príliš hustá, zriedime ju trochou vody alebo mlieka.
Omeleta s čiernou fazuľou
Táto omeleta je vhodná aj pre tých, čo nejedia mäso a chcú získať viac bielkovín. Z fazule získate pritom aj veľa vlákniny, ktorá prospeje procesu chudnutia i vášmu zdraviu.Postup prípravy (2 porcie): rozmixujeme 200-250 gramov fazule so šťavou z polovice limetky, štvrtinou čajovej lyžice rasce a trochou pálivej omáčky podľa vlastného výberu. Rozohrejeme si panvicu s trochou olivového oleja a vylejeme na ňu dve rozmiešané vajca dochutené soľou a korením. Keď bude omeleta pripravená, potrieme ju polovicou pripravenej zmesi, pridáme navrch štvrť šálky syru feta a preklopíme na polovicu. Zo zvyškom zmesi to zopakujeme pre druhú porciu. Pridať k pokrmu môžeme aj pár plátkov avokáda.
Čítať ďalší článok:
Tri triky, ktoré z chôdze urobia efektívnejší nástroj na chudnutie Zdieľať na Facebooku