InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Intervalová chôdza: Cesta k zdraviu i k chudnutiu

Autorka: Lucka  /   18. 2. 2023
Intervalová chôdza: Cesta k zdraviu i k chudnutiu
Intervalový tréning sa teší veľkej obľube pre svoju efektívnosť. Do popredia sa čoraz viac dostáva aj chôdza ako nástroj chudnutia a budovania lepšieho zdravia. Prečo je dobré, ak intervaly implementujete aj do nej?

Chôdza je jednou z najzákladnejších foriem cvičenia a je nám taká prirodzená, že ju mnoho ľudí za cvičenie ani nepovažuje. Nie je však len o tom, že sa dostanete z bodu A do bodu B. Pomáha vám budovať kondíciu, spaľovať tuky i posilňovať zdravie. Fyzické aj duševné.

Jej nepopierateľnou výhodou je, že chodiť viete od malička. Zároveň nepotrebujete žiadne náčinie a ani veľa miesta. Chodiť môžete doma i vonku.

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci preukázali, že už len 40 minút chôdza niekoľkokrát do týždňa sa spája s 25% poklesom pravdepodobnosti srdcového zlyhania u žien po menopauze. Chôdza v strednej až vyššej intenzite má porovnateľné účinky na zdravie ako iné formy cvičenia.

Kľúčové slová sú stredná až vyššia intenzita. Nie každé tempo chôdze má totiž rovnaký efekt. A práve preto do hry vstupuje intervalová chôdza, pri ktorej sa tempo mení a tým pádom aj zvyšuje efektivita chôdze ako nástroja na zlepšenie kondície a podporenie chudnutia.

Za nízku intenzitu chôdze môžeme považovať bežné, ležérne tempo, pri ktorom na stupnici od 1 do 10 vaša snaha končí niekde okolo čísla 5. Poľahky sa môžete rozprávať.

Za strednú intenzitu môžeme považovať svižnú chôdzu, pri ktorej už hýbete aj rukami a na udržanie tempa potrebujete vynaložiť nejakú snahu. Stále môžete rozprávať, ale len útržkovito. Na spomínanej stupnici je to číslo 7.

Vysoká intenzita predstavuje veľmi rýchlu chôdzu, pri ktorej nejdete na úplne maximum, ale približujete sa mu. Je to na úrovni 9 z 10 a už nedokážete udržovať konverzáciu, pretože sa vám ťažšie dýcha. Nie je dlho udržateľná.

Intervalová chôdza zahŕňa striedanie intervalov chôdze v rôznych intenzitách a dokáže vám vyprodukovať lepšie výsledky za kratší čas. Spaľovať kalórie budete aj po docvičení.

Príkladom môže byť tento tréning: 5 minút chôdze v nízkej intenzite, 5x zopakovať intervaly 2 minút chôdze v strednej intenzite s 1 minútou chôdze vo vysokej intenzite, 5 minút chôdze v nízkej intenzite. Za 20 minút máte hotovo.

Venovať sa jej môžete pokojne 3- až 5-krát do týždňa, ideálne nie viac ako tri dni po sebe. Chôdzu v nízkej intenzite využívajte na zahriatie a vychladnutie. Intervaly si následne upravujte na základe vašej kondičnej úrovne. Môžu byť kratšie alebo dlhšie, v iných pomeroch alebo sa opakovať menej či viackrát.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist