InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Prečo cvičiť so švihadlom? Pre tieto 4 prínosy

4. 3. 2023
Prečo cvičiť so švihadlom? Pre tieto 4 prínosy
Z detskej zábavy seriózny tréning. Skákanie cez švihadlo sme si užívali v detstve, ale môžeme sa k nemu vrátiť aj v dospelosti. A okrem zábavy z neho budeme čerpať aj štyri prínosy pre naše telo a zdravie.

Švihadlo je lacným, jednoduchým a všestranným spôsobom, ako absolvoval kardiovaskulárny tréning s využitím relatívne malého priestoru. Cvičenie s ním je pritom efektívne aj u začiatočníkov, aj u skúsených cvičencov. Čo všetko pre vás urobí?

Páli veľa kalórií

Jeden z najoceňovanejších prínosov skákanie cez švihadlo je, že si vyžaduje veľa energie. Za krátky čas dokáže spáliť skutočne veľa kalórií – 15 až 20 za každú minútu! Dôležité však je, aby ste sa rýchlo neunavili. Pre čo najefektívnejšie podporenie chudnutie potrebujete aj vytrvalosť. A aj tú si skákaním cez švihadlo zlepšíte.

Článok pokračuje pod reklamou


Zvýši vám srdcový tep

Jedným z najlepších spôsobov, ako si zlepšiť svoje srdcovocievne zdravie je zvýšiť si srdcový tep pomocou fyzickej aktivity. Skákanie cez švihadlo je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako to dosiahnuť. Jeho pravidelným využívaním si posilníte srdce, čo povedie aj k nižšiemu riziku srdcovocievnych ochorení.

Zlepšuje koordinaciu

Skákanie cez švihadlo je mimoriadne efektívnym spôsobom cvičenia na zlepšenie koordinácie. Jeden dynamický pohyb robíte bez prestávky stále dookola a musíte pri ňom koordinovať prácu dolnej a hornej časti tela. Už základné skákanie oboma nohami zlepšuje váš balans a keď začnete využívať rôzne iné druhy preskokov, tento efekt bude ešte výraznejší.

Zlepšuje silu

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale skákanie cez švihadlo zvyšuje vašu silu v rámci celého tela. V spodnej časti tela sa to netýka len lýtok a stehien, ale aj členkov, kolien a bedier. Jeho vplyvu neunikne ani stred tela či horná časť, vrátane ramien a predlaktí. Nárazy pri dopadoch posilňujú aj kosti. Ak chcete tento vplyv ešte zvýrazniť, skúste skákať s dodatočnou záťažou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist