InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning kulturistu (48. časť) – Nick Walker a chrbát

15. marca 2023

Nie je to tak dávno, čo sa Nick Walker stal profesionálnym kulturistom. Veľmi rýchlo však na seba strhol reflektory, keď dokázal v roku 2021 vyhrať druhú najprestížnejšiu súťaž sveta, Arnold Classic. Na časť jeho prípravy sa teraz pozrieme.

Walker je rodákom z New Jersey, ktorý vyrastal ako samotár, čo ho nasmerovalo k alkoholu a drogám. Jedného dňa si však uvedomil, že to nie je jeho životná cesta a začal sa venovať posilňovaniu. Veľmi rýchlo mu prepadol.

Medzi jeho silné stránky patrí aj vypracovaný chrbát. A práve na ten sa zameriame. Predkladaný tréning využíval v príprave na spomínanú súťaž, ktorú v 27 rokoch vyhral ako najmladší pretekár za ostatných 30 rokov.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento tréning bol v skutočnosti jeho posledným tréningom pred súťažou. Vykonával v ňom osem cvikov, sedem zameraných na chrbát, zväčša po tri série. Rozsah opakovaní udržiaval na úrovni 10 až 12 až na malé výnimky.

Postupne absolvoval príťahy hornej kladky k hrudníku, príťahy T-držiaku na stroji, príťahy podhmatom na stroji, veslovanie na spodnej kladky, pullover na hornej kladke, zhyby s dopomocou, hyperextenzie a dvíhanie nôh vo vise, ktorým na záver precvičil brucho.

Zhyby robil len v jednej sérii. Cieľom bolo urobiť 20 opakovaní aj za cenu toho, že by sa séria na niekoľko sekúnd prerušila. Jednu sériu robil aj v prípade dvíhania nôh, kde bolo tiež cieľom urobiť 20 opakovaní. Sem-tam posledné série cvikov robil aj s využitím techniky zhadzovaných sérií.

Tréning chrbta Nicka Walkera
Cvik Série Opakovania
Príťahy hornej kladky k hrudníku 3 12-15
Príťahy T-držiaku na stroji 3 10
Príťahy podhmatom na stroji 3 12
Príťahy spodnej kladky v sede so širokým úchopom 3 12
Pullover na hornej kladke 3 12
Zhyby s dopomocou 1 20 (môže byť aj technikou rest-pause)
Hyperextenzie 3 20
Dvíhanie nôh vo vise 1 20



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist