InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Prečo vás neustále trápi únava?

24. marca 2023
Prečo vás neustále trápi únava?
Bežnou vecou, ktorú mnohí z nás hovoria na celkom pravidelnej báze je: Som taký unavený. Pri kombinácii zamestnania, iných povinností, pravidelného cvičenia a snahy udržať si spoločenský život sa tomu netreba čudovať. Je však normálne, ak sa tak cítite často?

Ľudia pracovali dlho a tvrdo po generácie a nemali také vymoženosti, ktoré by im uľahčovali život tak, ako nám. Prečo ste teda neustále unavení? Alexa Mellardová z ETNT Mind+Body oslovila s touto otázkou experta.

Podľa doktora Mikea Bohla môže byť únava následkom očividných dôvodov, ako je nedostatok spánku v noci alebo boj tela s infekciou. Sú však aj mnohé horšie problémy, ktoré by neustála únava mohla naznačovať, či už ide o srdcovocievne ochorenia alebo dokonca rakovinu.

Článok pokračuje pod reklamou


Inými dôvodmi chronickej únavy sú aj anémia, pri ktorej dochádza k úbytku červených krviniek, hypotyreoidizmus, pri ktorom štítna žľaza nedostatočne aktívna, poruchy spánku, mentálne problémy (podráždenosť, depresia) či reakcia na niektoré druhy liečiv.

„Ak vaša únava trvá viac ako týždeň alebo dva, ak je vaša únava taká vážna, že máte problém zostať hore alebo v strehu, ak tam nie je identifikovateľná príčina vašej únavy (napr. spali ste dobre, no i tak ste unavení) alebo okrem únavy pociťujete iné symptómy (napr. horúčka, problémy s dýchaním, opuchy), je čas, aby ste zašli za svojím doktorom,“ odporúča Bohl.

Medzitým môžete vyskúšať pozmeniť niektoré veci vo svojom živote a pokúsiť sa vybudovať zvyky, ktoré bojujú s únavou. Ako prvá a najdôležitejšia vec je, aby ste sa uistili, že každú noc budete spať dostatočne dlho a kvalitne.

K tomu vám pomôže, ak budete chodiť spávať a budete vstávať vždy v rovnakom čase, spánku venujete aspoň 7 a pol hodiny a upravíte aj svoju večernú rutinu – nebudete cvičiť ani jesť krátko pred spaním, vyhnete sa v poslednej hodine modrému svetlu a upravíte si prostredie tak, aby vám uľahčilo zaspanie.

Podstatnou vecou počas dňa je potom dostatočný príjem tekutín, pravidelný pohyb a venovanie sa aktivitám, ktoré znižujú stres (záľuby, meditácia). Tiež by ste mali znížiť príjem alkoholu či dokonca kofeínu, ktorý vás síce môže cez deň naplniť energiou, no ak ho nemáte pod kontrolou, môže negatívne ovplyvniť kvalitu spánku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist