InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Manipulátor zvaný multitasking

Autor: PR článok  /   28. februára 2023
Manipulátor zvaný multitasking
Súčasťou dnešnej doby je zvýšený výskyt náročných a stresových situácií. Nie vždy je to jednoduché ustať, pretože pracovné povinností alebo problémy v osobnom živote sú častokrát úzko späté so stresom. Častokrát sa však stáva, že si to ľudia zbytočne komplikujú nevedome, avšak aj vedome sami.

Multitasking vo vašom živote

S najväčšou pravdepodobnosťou využívate vo svojej práci alebo vo vašom osobnom živote mobilný telefón, notebook alebo počítač. Táto technika vám dokáže byť veľmi nápomocná, pokiaľ jej určite svoje hranice. Práve tieto zariadenia fungujú na princípe multitaskingu. Dokážu teda spracovávať dve a viac úloh súčasne. Avšak pokiaľ sa snažíte fungovať aj vy na princípe multitaskingu, tak vás sklamem, pretože je vedecký dokázané, že ľudský mozog niečo také nedokáže spracovať. Ľudský mozog sa totiž efektívne dokáže venovať len jednej činnosti. Pokiaľ sa nechávate vyrušovať inými podnetmi počas vašej práce alebo počas nejakej činností, ktorú vykonávate, tak efektivita vašej vykonanej práce bude mizivá.

Multitasking je manipulátor pri vašej efektivite

Stáva sa vám, že preskakujete z jednej činnosti na druhú? Alebo robíte dve úlohy naraz? Možno sa vám zdá, že stíhate všetko naraz, avšak opak je pravdou. Ani jedna z týchto úloh nebude dokončená tak, ako by ste možno podľa vášho výkonu a vašej vyčerpanej energie očakávali. Okrem toho, že si týmto systémom ničíte svoj vnútorný pokoj, tak je viac ako pravdepodobné, že po vás váš šéf nájde aj množstvo chýb. Pokiaľ však chcete, aby bola vaša produktivita úspešná, tak venujte svoju pozornosť len jednej činnosti a sami sa tak presvedčte o tom, že výsledok vašej vykonanej práce bude tak oveľa efektívnejší.

Ako sa dá minimalizovať multitasking?

Jednou z možností sú dychové cvičenia mindfulness. Pravidelným cvičením mindfulness znižujete stres, trénujete svoju myseľ, pozornosť, sústredenie a taktiež vám pomáha zvládať emócie, ktoré vo vás prebývajú a ťažia vás. Pokiaľ si túto techniku osvojíte a urobíte si z nej každodenný rituál, tak vedzte, že s najväčšou pravdepodobnosťou manipulátor zvaný multitasking sa u vás neohreje. Mindfulness technikou si trénujete aj vašu všímavosť, teda prežívanie prítomnosti bez toho, aby vás dokázali vyrušiť iné podnety. Tiež si tak pestujete vaše duševné zdravie, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou vášho spokojného a šťastného života. Ďalšou z možností je vyhľadať osobného kouča. Osobný kouč vás naučí vnímať prítomný okamih. Poradí vám, ako sa nenechať zvábiť inými podnetmi, ktoré by vás rušili pri vašej práci. Taktiež sa pre vás stane blízkou osobou, ktorá vám vie byť nápomocná vo všetkých aspektoch vášho života.

foto: dreamstime.com

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist