InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Alergia na alkohol: Ako spoznať, že ju máte?

7. 4. 2023
Alergia na alkohol: Ako spoznať, že ju máte?
To, že to preženiete s množstvom alkoholu, nemusí byť jediným dôvodom, prečo sa na druhý deň ráno cítite tak zle. Môžete mať totiž alergiu na alkohol, ktorý na vás vplýva viac, ako na iných ľudí.

Niekedy toho nevypijete tak veľa, no na druhý deň sa zobudíte s „opicou“. Dôvodom toho môže byť fakt, že vaše telo nevie tak dobre alkohol spracovať. To pre vás nie je dobrá správa, pretože sa u vás zvyšuje pravdepodobnosť extrémnej reakcie, ktorá by vás mohla dostať až na pohotovosť.

To, či ste alergickí na alkohol, vám pomôžu odhaliť aj symptómy, na ktoré pre magazín Shape poukázal doktor Robert Glatter z Nemocnice Lenox Hill:

Článok pokračuje pod reklamou


Červená, svrbiaca koža – ak máte problém so spracovaním alkoholu v tele, vytvorí sa zápalový proces, ktorý môže viesť k alergickej reakcii prejavujúcej sa sčervenanou alebo svrbiacou pokožkou, na ktorej sa môžu vyskytnúť aj vyrážky.

Búšenie srdca – ak začnete pociťovať v tvári návaly tepla, začnete sa potiť na čele a vaše srdce začne búšiť ako o závod, mohla by to byť reakcia na alkohol, ktorý telo nedokáže v pečeni správne metabolizovať dané množstvo alkoholu.

Opuch tváre – ak začnete počas pitia registrovať opuch tváre, dajte si pozor. Pre reakciu od histamínov to nie je vzácna reakcia, ak máte intoleranciu na alkohol. Môže sa to týkať aj pier či jazyka, čo sa môže prejaviť aj zhoršeným pregĺganím.

Respiračné problémy – alergia môže spôsobiť aj zúženie dýchacích ciest, vďaka čomu sa vám bude dýchať ťažšie, budete mať kratší dych, prípadne vás bude nútiť ku kašľu. Alkohol môže zhoršovať aj prejavy astmy.

Hnačka a nevoľnosť – ak pravidelne a často musíte chodiť na záchod s kŕčmi v bruchu a hnačkou, prípadne je vám nevoľno a vraciate aj napriek tomu, že ste to s množstvom alkoholu neprehnali, mohlo by to byť z dôvodu alergie na alkohol.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist