InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sedem znakov toho, že sa stravujete zdravo

12. 5. 2023
Sedem znakov toho, že sa stravujete zdravo
Je výborné, že sa chcete stravovať zdravo. Táto ambícia vás dovedie ku krajšiemu a najmä zdravšiemu telu. Ako si však môžete byť istí, či sa skutočne stravujete tak, ako by ste sa stravovať mali?

Samozrejme, že je dôležité dodržiavať určité zásady, pokiaľ ide o zdravú výživu, no dôležité je aj počúvať svoje telo. To vám pomocou nasledujúcich siedmich vecí môže prezradiť, že k svojej strave pristupujete správne:

Máte dostatok energie – jedlo telu dodávame preto, aby sme mu poskytli energiu na fungovanie. Ak mu dodávame všetky potrebné živiny v dostatočnom množstve, mali by sme sa cítiť pri bežných aktivitách energicky. Dlhodobá únava však nemusí byť len následkom zlej stravy.

Článok pokračuje pod reklamou


Máte pevné a lesklé vlasy – slabšie a menej príťažlivejšie vlasy môžu naznačovať nedostatok vitamínov vo vašej strave. Nerobte však paniku, ak vám za deň vypadne 50 až 100 vlasov. Je to bežné.

Máte pekné nechty – podobne ako vlasy, aj nechty vedie napovedať o tom, aká kvalitná je vaša strava. nechty s vrúbkami, bielymi škvrnami či s väčšou krehkosťou môžu značiť nedostatok železa alebo vitamínov skupiny B.

Nemáte žiadne pomliaždeniny – telo potrebuje dostatok vitamínu C a vitamínu K, aby efektívne zrážalo krv. Ak vám v strave chýbajú, môžu sa vám na tele vyskytovať nečakané modriny.

Rýchlo sa vám hoja rany – niekoľko vitamínov a minerálov zohráva úlohu v uzatváraní a hojení tržných či rezných rán. Ak vám nechýbajú, menšie rany sa vám zahoja do zhruba týždňa.

Rýchlo sa dostanete z ochorenia – ani dobrá výživa nezabráni vírusu v tom, aby sa dostal do vášho systému. Má však potenciál lepšie s ním bojovať, znížiť príznaky a urýchliť uzdravovanie. Vitamíny a minerály sú dôležité pre pevný imunitný systém.

Jednoducho sa cítite dobre – vďaka dobrej strave sa celkovo po fyzickej stránke cítite dobre, nemáte nedostatok energie a nezažívate jej nečakané a drastické výkyvy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist