Glykemický index (GI) predstavuje rýchlosť, akou sacharidy vstúpia do krvného obehu. Vyjadruje sa na stupnici od 0 do 100, pričom podľa neho sú potraviny delené na tie s nízkym GI (0-55), so stredným GI (56-69) a vysokým GI (70-100).
Sacharidy s nízkym glykemickým indexom sa uvoľňujú pozvoľna, a tak udržujú hladinu krvného cukru stabilizovanejšiu. Tie s vysokým glykemickým indexom však spôsobujú rapídny nárast krvného cukru, čomu sa ľudia chcú vyhnúť.
Schoenfeld tvrdí, že problémom jedál s vysokým glykemickým indexom je, že sú lipogénne – podporujú tukové zásoby. Nárast krvného cukru totiž spôsobí, že pankreas vylúči hormón inzulín, ktorý „zozbiera“ cukor z krvi. Inzulín však spúšťa aj mechanizmy vedúce k ukladaniu tukov a blokuje enzýmy, ktoré sú zodpovedné za rozklad tukov. Vedie to k nárastu tukovej vrstvy na tele.
To však nie je jediný faktor podporujúci priberanie. Tento rýchly nástup inzulínu vedie k reakcii, ktorá zase vedie k rýchlemu poklesu hladiny krvného cukru, čo spôsobí veľké nutkanie na jedenie. To vytvára začarovaný kruh nárazového jedenia, vďaka čomu sa do tela dostane viac kalórií a ukladanie tukov je ešte významnejšie.
Vyberanie jedál čisto na základe glykemického indexu vám negarantuje chudé a zdravé telo. A „zlé sacharidy“ nutne nepovedú k priberaniu. Jedlá totiž väčšinou obsahujú kombináciu rôznych makroživín, pričom tuky a bielkoviny majú aj schopnosť spomaľovať absorpciu rýchlych sacharidov. Vtedy je vplyv vysokého glykemického indexu zmiernený.
Z hľadiska zdravie tiež glykemický index neukazuje, aká prospešná môže byť daná potravina pre naše telo. Napríklad, mrkva má vyšší glykemický index ako tyčinka Snickers, no niet pochýb o tom, že má v sebe viac cenných živín. Šišky majú napríklad relatívne nízky glykemický index, no to neznamená, že sú zdravé.
Pri výbere svojich jedál a sacharidov preto musíte zohľadňovať viac faktorov, ako len hodnotu glykemického indexu. Treba sledovať aj obsah vitamínov a minerálov, ktoré sa môžu podieľať na procesoch spaľovania tukov, ako aj vlákniny, ktorá zvyšuje nasýtenie a znižuje riziko prejedania. Spomaliť trávenie rýchlych sacharidov zase môžete pridaním bielkovín alebo zdravých tukov do pokrmu.
Čítať ďalší článok:
Obojručná veľká činka: 3 tréningy na budovanie sily