InstagramFacebookYoutube
Výživa

Glykemický index sám by nemal rozhodnúť, či je jedlo dobré alebo zlé

26. 5. 2023
Glykemický index sám by nemal rozhodnúť, či je jedlo dobré alebo zlé
Hoci glykemický index má určitú hodnotu pri posudzovaní toho, či sú prijímané sacharidy dobré alebo zlé, nemal by sa využívať na to, aby nám dal absolútnu odpoveď. Pre Fitness Rx na to poukazuje uznávaný odborník Brad Schoenfeld

Glykemický index (GI) predstavuje rýchlosť, akou sacharidy vstúpia do krvného obehu. Vyjadruje sa na stupnici od 0 do 100, pričom podľa neho sú potraviny delené na tie s nízkym GI (0-55), so stredným GI (56-69) a vysokým GI (70-100).

Sacharidy s nízkym glykemickým indexom sa uvoľňujú pozvoľna, a tak udržujú hladinu krvného cukru stabilizovanejšiu. Tie s vysokým glykemickým indexom však spôsobujú rapídny nárast krvného cukru, čomu sa ľudia chcú vyhnúť.

Článok pokračuje pod reklamou


Schoenfeld tvrdí, že problémom jedál s vysokým glykemickým indexom je, že sú lipogénne – podporujú tukové zásoby. Nárast krvného cukru totiž spôsobí, že pankreas vylúči hormón inzulín, ktorý „zozbiera“ cukor z krvi. Inzulín však spúšťa aj mechanizmy vedúce k ukladaniu tukov a blokuje enzýmy, ktoré sú zodpovedné za rozklad tukov. Vedie to k nárastu tukovej vrstvy na tele.

To však nie je jediný faktor podporujúci priberanie. Tento rýchly nástup inzulínu vedie k reakcii, ktorá zase vedie k rýchlemu poklesu hladiny krvného cukru, čo spôsobí veľké nutkanie na jedenie. To vytvára začarovaný kruh nárazového jedenia, vďaka čomu sa do tela dostane viac kalórií a ukladanie tukov je ešte významnejšie.

Vyberanie jedál čisto na základe glykemického indexu vám negarantuje chudé a zdravé telo. A „zlé sacharidy“ nutne nepovedú k priberaniu. Jedlá totiž väčšinou obsahujú kombináciu rôznych makroživín, pričom tuky a bielkoviny majú aj schopnosť spomaľovať absorpciu rýchlych sacharidov. Vtedy je vplyv vysokého glykemického indexu zmiernený.

Z hľadiska zdravie tiež glykemický index neukazuje, aká prospešná môže byť daná potravina pre naše telo. Napríklad, mrkva má vyšší glykemický index ako tyčinka Snickers, no niet pochýb o tom, že má v sebe viac cenných živín. Šišky majú napríklad relatívne nízky glykemický index, no to neznamená, že sú zdravé.

Pri výbere svojich jedál a sacharidov preto musíte zohľadňovať viac faktorov, ako len hodnotu glykemického indexu. Treba sledovať aj obsah vitamínov a minerálov, ktoré sa môžu podieľať na procesoch spaľovania tukov, ako aj vlákniny, ktorá zvyšuje nasýtenie a znižuje riziko prejedania. Spomaliť trávenie rýchlych sacharidov zase môžete pridaním bielkovín alebo zdravých tukov do pokrmu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2025 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist