InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Aj pitím si môžete zvýšiť tlak: Týmito štyrmi zlozvykmi

2. 6. 2023
Aj pitím si môžete zvýšiť tlak: Týmito štyrmi zlozvykmi
Ako starnete, môžete sa stretnú s prejavmi vysokého alebo nízkeho krvného tlaku. Vysoký tlak vzniká, keď vaša krv vo väčšej miere tlačí na cievy. Jeho príčin je mnoho, pričom potajomky môžu byť vašimi nepriateľmi aj zvyky súvisiace s príjmom tekutín.

Na znižovanie vysokého krvného tlaku sa najčastejšie odporúča prestať s fajčením, znížiť príjem sodíka, zlepšiť svoju stravu a začať pravidelne cvičiť. Pozitívny vplyv však môže mať aj to, ak obmedzíte nasledujúce každodenné zvyky, na ktoré poukázala Samantha Boeschová z Eat This, Not That!:

Pitie sladených vôd

Samozrejme, vašou prvou snahou by malo byť odstrániť zo stravy sladeného nápoje, ktoré obsahujú veľa cukrov, ktoré stimulujú produkciu zlého cholesterolu, zvyšujú riziko cukrovky a srdcových porúch, vrátane zvyšovania krvného tlaku.

Článok pokračuje pod reklamou


Pitie energetických nápojov

Ďalší zvyk súvisiaci s pitím, ktorý negatívne vplýva na zdravie a krvný tlak je príliš vysoká a častá konzumácia energetických nápojov. Viacero štúdií už ukázalo, že zvyšujú krvný tlak a pri pravidelnej konzumácii sa tento vplyv ešte zvýrazňuje. Nikdy by ste ich nemali ani kombinovať s alkoholom.

Vynechávanie mlieka

Môže to znieť divne, no pitie mlieka pomáha ľuďom, ktorých trápi hypertenzia. Výskumy ukazujú, že riziko vysokého krvného tlaku sa znižuje, keď zvyšujete príjem mlieka. Vedci odporúčajú dva až tri poháre mlieka denne.

Pitie veľkého množstva kávy

Negatívny vplyv na vaše zdravie a krvný tlak môže byť aj nadmerný príjem kávy, či vzácne aj niektorých druhov čaju. Ide kofeínu, ktoré obsahujú. Krvný tlak zvyšuje pomerne rýchlo a celkom rýchlo tento vplyv aj odznie. Dôležité však je, akú toleranciu máte a koľko toho vypijete.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist