Na CNBC Make It poukázali na knihu Dana Buettnera Modré zóny americkej kuchyne: 100 receptov na dožitie sa 100 rokov, v ktorej identifikoval oblasti sveta (modré zóny), v ktorých sa ľudia dožívajú najvyššieho veku a študoval vzorce a životný štýl, ktoré by dlhovekosť vysvetľovali.
Tieto modré zóny sú oblasti, v ktorých sú najväčšie podiely ľudí vo veku 100 rokov a ľudí s najvyššou strednou dĺžkou života. Ide o komunity v Japonsku, Taliansku, Grécku, Kostarike a dokonca aj v Kalifornii, v ktorých ľudia žijú o dekádu dlhšie a míňajú na zdravotnú starostlivosť len zlomok z toho, čo zvyšok z nás.
„Samozrejme, je tam viac faktorov na zváženie. Mnoho z týchto komunít má viac príležitostí na chodenie z miesta na miesto a majú tendenciu zažívať menej stresu ako väčšina Američanov,“ skonštatovala Renee Onqueová.
„No, po analyzovaní viac ako 150 výživových dotazníkov, ktoré zachytávali denné stravovacie zvyky ľudí v tých modrých zónach počas posledných 80 rokov, sa zistilo, že tam boli jedlá, ktoré boli v ich diétach najbežnejšie.“
Ide o piliere dlhovekej výživy, ktorej viac ako dve tretiny kalorického príjmu pochádzajú z komplexných sacharidov. Je ich päť:
1. Celé zrná, ako sú kukurica, ryža, ovsené vločky
2. Zelenina
3. Hľuzy, vrátane zemiakov a sladkých zemiakov
4. Orechy
5. Fazule
Čítať ďalší článok:
Zlepšite formu a vyhnite sa zraneniam u týchto cvikov na nohy Zdieľať na Facebooku