InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Doplňte si tieto minerály pre väčší rast svalov. V tejto forme!

11. októbra 2023
Doplňte si tieto minerály pre väčší rast svalov. V tejto forme!
Ak ste športovcom alebo súťažným či kondičným kulturistom, významne sa potíte, vďaka čomu strácate cenné minerály, ktoré nie sú dôležité len zo zdravotného hľadiska, ale ovplyvňujú aj vašu výkonnosť a vaše pokroky.

Na T Nation poukázali na päť minerálov, ktoré sú dôležité pre svaly a ktoré by ste mali dopĺňať aj pomocou doplnkov výživy, ak sa venujete sústavnému a pravidelnému tréningu.

V prvom rade nechcete mať nedostatok zinku a selénu, ktoré pomáhajú udržovať vysokú hladinu testosterónu a zdravý imunitný systém.

Článok pokračuje pod reklamou


Horčík (magnézium) je zase minerál, ktorý bežne chýba aj ľuďom, ktorí sa nevenujú intenzívnemu cvičeniu. Potením sa významne stráca aj to množstvo, ktoré telu dodávate. Pritom ide o látku, ktorá je zodpovedná za viac ako 300 biochemických reakcií v tele. Podieľa sa napríklad aj na fungovaní svalov, nervového systému i na proteínovej syntéze.

Zvyšné dva dôležité minerály, chróm a vanád, pomáhajú regulovať hladinu krvného cukru a inzulínu, čo je dôležité pre športovcov i bežných ľudí.

Je 11 minerálov, ktoré sú pre ľudské telo esenciálne. Týchto päť však najčastejšie chýba u ľudí s aktívnym životným štýlom, ktorí by si ich mali dopĺňať v chelátovej forme. Prečo akurát v nej?

Chelátový minerál zahrňuje dvojitú väzbu aminokyseliny na minerál, čo zaisťuje, že chelát aminokyselín bude dostatočne malý na to, aby efektívne prešiel črevom a transportoval sa priamo do buniek.

Minerálové prípravky, ktoré nie sú chelátové, sú problematické, pretože efektivita ich absorpcie nie je veľké a niekedy sa dokonca ani neabsorbujú. Tieto prípravky je z tohto hľadiska ideálne jesť nalačno, no vtedy sa zvyšuje pravdepodobnosť žalúdočných nevoľností.

Minerály v chelátovej forme možno konzumovať s jedlom aj na prázdny žalúdok bez obáv, že bude dochádzať k problémom s absorpciou a k žalúdočným komplikáciám.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist