InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Máte nízku hladinu testosterónu? Tieto príznaky to prezradia

10. novembra 2023
Máte nízku hladinu testosterónu? Tieto príznaky to prezradia
Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý má veľký význam pri športovaní, posilňovaní i pohlavnom živote muža. Vekom sa prirodzene jeho hladina znižuje. Ako spoznať, že nízka hladina trápi aj vás?

Bežne sa znížená hladina testosterónu prejavuje po hranici štyridsiatky. Ani u tridsiatnikov však nie je ničím výnimočná a čoraz častejšie ňou nanešťastie trpia aj dvadsiatnici. Ak u vás poklesne významne, dá sa to spozorovať registrovaním nasledujúcich siedmich symptómov. Ak nimi trpíte, je čas, aby ste svoju situáciu začali riešiť. Tu sú:

Problémy so sexuálnym zdravím – testosterón je zodpovedný za regulovanie túžby po pohlavnom styku. Ak nemáte chuť na sex alebo máte problém dosiahnuť či udržať erekciu, mohlo by to byť pre nízko hladinu tohto hormónu. Inými dôvodmi erektilnej dysfunkcie môžu byť obezita, stres a úzkosť, cukrovka, problémy so srdcom alebo štítnou žľazou.

Článok pokračuje pod reklamou


Nedostatok energie – ak máte nízku hladinu testosterónu, môžete pociťovať pokles celkovej energie a vitality aj v prípade, ak dostatočne dlho a kvalitne spávate. Aj z tréningov sa nezotavujete tak rýchlo, ako ste boli zvyknutí.

Strata sily a svalov, nárast tukov – testosterón je nevyhnutný pre udržiavanie svalovej hmoty a sily. Ak ho nemáte dostatok, telo sa ľahšie dostáva do katabolického stavu, v ktorom dochádza k rozkladu svalových tkanív. Zároveň uľahčuje ukladanie podkožných tukov, pričom k priberaniu napomáha aj väčšia únava a s ňu súvisiaca strata motivácie.

Rednutie vlasov – mali ste vždy hustú hrivu, ale pozorujete, že vám pokrývka hlavy začala rednúť? Dôvodom môže byť nedostatok testosterónu, s ktorým je spojené aj vypadávanie vlasov.

Znížená mentálna činnosť – testosterón hrá úlohu aj v mentálnej činnosti človeka, pričom jeho nedostatok negatívne ovplyvňuje koncentráciu a môže viesť aj k problémov s pamäťou.

Zmeny nálady – testosterón vplýva aj na chemikálie v mozgu, ktoré ovplyvňujú náladu. Pri jeho nízkej hladine dochádza k poklesu úrovne neutrotransmiterov, čo zvyšuje pravdepodobnosť zlej nálady, depresie či podráždenosti.

Zmenšená veľkosť semenníkov – testosterón je dôležitý pre udržovanie reprodukčnej schopnosti u mužov. Ak ho do semenníkov neprúdi stabilné množstvo, môžu sa zmenšiť, čo môže viesť aj k poklesu produkcie spermií a zníženiu plodnosti.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist