InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Ktoré záľuby okrem cvičenia pomôžu vášmu mentálnemu zdraviu najviac?

24. novembra 2023
Ktoré záľuby okrem cvičenia pomôžu vášmu mentálnemu zdraviu najviac?
Duševné zdravie je nemenej dôležité ako to fyzické. A k posilneniu oboch prospieva pravidelné cvičenie. Aké iné záľuby by však mohli mať najpozitívnejší vplyv na vašu mentálnu stránku?

Záľuby sú pre človeka dôležité, pretože pri nich pociťuje dobré pocity. Dokážu ho uvoľniť, znižujú hladinu stresu a krvný tlak. Znížiť riziko depresie a posilniť sebadôveru dokáže efektívne aj nasledujúcich sedem záľub, na ktoré poukázali na cnet.com:

Vedenie si denníka – pravidelne zapisovanie svojich zážitkov a myšlienok vám dá príležitosť prejsť si svojimi pocitmi a reflektovať nad svojimi skúsenosťami. Nemusíte toho písať veľa, už len 15 minút stačí podľa vedcov na to, aby sa u vás znížila úzkosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Varenie – okrem toho, že budete mať väčšiu kontrolu nad tým, čo zjete, ponúka varenie príležitosť emocionálne si vydýchnuť. Pomôže vám uvoľniť sa mentálne a podporiť pocity šťastia. Cítite sa sebestačnejšie a sebaistejšie. Počíta sa aj pečenie.

Trávenie času v prírode – záľuby, ktorá zahŕňajú pobyt na čerstvom vzduchu, sú pre duševné zdravie fantastické. Slnečné lúče môžu pomôcť vylučovať serotonín, ktorý je nie nadarmo označovaný za látku dobrých pocitov. Naopak, nízka hladina serotonínu je spojená s depresiami.

Umenie – akákoľvek kreatívna aktivita vám umožňuje vyjadriť svoje pocity a často sa využíva pri liečení pacientov s depresiami a úzkosťami. Umenie uvoľňuje napätie a prispieva k budovaniu sebavedomia.

Hudba – hranie na hudobnom nástroji vám poskytne pocit úspechu, naplnenia a zábavy. Ak však nemáte na tvorbu hudby dar, aj jej počúvanie má pozitívny vplyv na mentálne zdravie – potláča stres a úzkosť, zlepšuje náladu.

Čítanie – je to forma úniku, pri ktorej môžete okamžite prejsť do iného sveta. Čítanie pomáha znižovať úzkosť a rozptyľuje človeka od negatívnych myšlienok.

Strategické hry – šach, krížovky, sudoku alebo iné strategické hry zlepšujú činnosť mozgu, zručnosti zamerané na riešenie problémov a pamäť. Zlepšujú koncentráciu a znižujú riziko rozvoja demencie a Alzheimerovej choroby.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist