Hlavný dôvod, prečo je pre naše zdravie taká prospešná je, že obsahuje fytonutrienty, konkrétne polyfenoly, ktoré majú ohromnú antioxidačnú silu. Vďaka tomu predchádzajú poškodeniam buniek voľnými radikálny, udržujú pokožku mladú, redukuje zápaly a znižujú riziko cukrovky a srdcovocievnych ochorení. Treba sa len uistiť, že šťava je stopercentná.
Dôležité je tiež siahnuť po produktoch, ktoré prejdú bleskovou pasterizáciou a vznikajú z lokálne dopestovaného ovocia, aby sa zachovalo čo najviac obsahu vitamínu C, ktorý sa typicky stráca počas spracovávania jablkového džúsu.
Ďalšia vec, ktorá môže u jablkovej šťavy a jabĺk všeobecne vzbudzovať obavy, je množstvo pesticídov, ktoré sa často využívajú, aby sa plody ochránili pred škodcami, a zároveň, ktoré sa ne môžu dostať z prostredia. Niektoré látky predstavujú potenciálne riziko pre tehotné ženy a deti.
Preto, ak vám na to záleží a ak sa dá, mali by ste pri kúpe zvažovať aj to. Nie je ľahké sa však dostať k informáciám, odkiaľ jablka v kupovanej šťave pochádzajú. Dobrou správou však je, že šťavu si ľahko pripravíte aj doma.
A v tom prípade máte pod kontrolou výber jabĺk. Môžete ich kupovať od zdroja, ktorému môžete dôverovať. A keď aj kupujete bežné jablká zo supermarketu, riziká pesticídov môžete znížiť dôkladným umytím.
Pomocníkmi vtedy môžu byť ocot a sóda bikarbóna. Najskôr jablká opláchnite vodou, potom ich namočte do vody s pridaným octom. Po 15 minútach ich umyte znova a na ďalších 15 minút ich namočte do vody so sódou bikarbónou. Potom ich naposledy opláchnite.
Jablká a šťava z nich môžu okrem podporovania imunitného systému podporovať aj chudnutie – vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny. Posilňujú srdce, tráviaci systém, bojujú proti astme a dokonca by mohli bojovať proti rakovine.
Čítať ďalší článok:
Ako nabrať svaly rýchlo? Tieto overené tipy vám pomôžu Zdieľať na Facebooku