InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

7 jednoduchých cvikov pre efektívny domáci tréning nôh

Autorka: Lucka  /   2. decembra 2023
7 jednoduchých cvikov pre efektívny domáci tréning nôh
Silnejšie nohy si môžete vybudovať aj v domácom prostredí a bez potreby dodatočného náčinia. Stačí si tréning poskladať z cvikov, ktoré vám v tomto článku prinášame.

Nasledujúcich sedem cvikov je dostatočne jednoduchých na to, aby ich zvládli aj cvičenci začiatočníckej úrovne. Zároveň sú dostatočnou výzvou na to, aby mohli viesť k posilneniu a vytvarovaniu svalov dolných končatín, ak sa budú vykonávať pravidelne:

Drepy – aj bez dodatočnej záťaže komplexne precvičia spodnú časť vášho tela, pričom sa do činnosti sekundárne zapája aj stred tela. Cvičte ich v troch sériách po 15 opakovaní.

Článok pokračuje pod reklamou


Výpady vpred – okrem sily nôh zlepšuje tento cvik aj stabilitu a mobilitu, vytvaruje aj zadok a opäť pri ňom pracujú aj brušné svaly. Odporúčame tri série po 10-12 opakovaní na každú nohu.

Výpady do strany – táto alternatíva výpadov viac cieli na boky a štvorhlavý stehenný sval. Zlepšuje stabilitu nôh i sedacích svalov. Do každej strany urobte 10-12 opakovaní v troch sériách.

Mŕtve ťahy na jednej nohe – precvičia všetky hlavné svaly, vrátane hamstringov, sedacích svalov a aj strednej časti tela. Rozvíjajú silu, rovnováhu a aj mobilitu v bedrách. Cvik vykonávajte v troch sériách po 10 opakovaní každou nohou.

Výpony na jednej nohe – týmto cvikom precvičíte lýtkové svaly, na ktoré tiež netreba zabúdať. Tým, že ich budete vykonávať len na jednej nohe, sa zvýši náročnosť cviku a ľahšie precítite kontrakciu svalov. Každou nohou urobte 20 opakovaní v troch sériách.

Panvový most – jeden z najlepších cvikov pre začiatočníkov vytvaruje nohy a zlepší mobilitu bedrových kĺbov. Bezpečným spôsobom posilňuje aj stred tela, vďaka čomu môžu pomôcť aj tým s problémami v krížovej oblasti. Urobte dve série po 12-15 opakovaní.

Výstupy – bežne sa vystupuje na lavičku, schodík alebo debnu. Ak ich nemáte, postačí aj stolička. Výstupy posilnia stehná, podporujú stabilitu a zlepšia aj stabilitu kolien, čo zníži riziko ich zranení. Vykonajte tri série po 12-15 opakovaní každou nohou.

Pravidelné tréningy nôh nevedú len ku krajším nohám, ale aj k väčšej nezávislosti a stabilite v pokročilom veku. V domácom prostredí sa ich snažte precvičovať dva- až trikrát týždenne. V jeden tréning môžete napríklad cvičiť drepy, výpady vbok, výstupy, panvový most a výpony, v druhý drepy, výpady vpred, mŕtve ťahy na jednej nohe a výpony.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist