InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Máte dojem, že s predsavzatím zlyhávate? Čo s tým urobiť?

14. 1. 2024
Máte dojem, že s predsavzatím zlyhávate? Čo s tým urobiť?
Ľudia si často dávajú novoročné alebo akékoľvek iné predsavzatia s nadšením a vierou, že sa im už konečne splnia. Často však netreba veľa času na to, aby ste začali mať pocit, že sa vaša cesta odkláňa od cesta za úspechom. Čo robiť, ak máte dojem, že začínate zlyhávať?

Nie je nič výnimočné na tom, že ľudia využijú určitý dátum ako štartovú čiaru drastických zmien vo svojom živote v snahe dosiahnuť vytúžený cieľ. Najčastejšie sa týkajú stravy a chudnutia. Ak však zmeníte svoj životný štýl zo dňa na deň, nemuselo by to vyprodukovať najlepšie výsledky.

Štúdia z roku 2018 napríklad ukázala, že extrémne diéty sú často nevyvážené a potenciálne aj nebezpečné. A ďalšia vec – nie sú udržateľné dlhodobo. Preto mnoho ľudí začne rýchlo chudnúť, no potom váhu naberú naspäť. Býva to zväčša tým, že už nevedia vynakladať toľko úsilia a vzdajú sa.

Článok pokračuje pod reklamou


Drastické zmeny môžu viesť k problémom s hladinou krvného cukru, únave či stimulovaniu stresového hormónu, čo vám bude snahu komplikovať. Veľké zmeny vás však môžu negatívne ovplyvniť aj mentálne. Prídete o motiváciu a následkom toho sa objavia pocity viny a sebakritika.

To však neznamená, že by ste si nemali dať za cieľ upraviť svoju stravu či schudnúť. Treba len mať ten správny prístup.

Tajomstvom úspechu môžu byť malé zmeny. Je prirodzené, že chcete vidieť výsledky rýchlo, no k udržateľným pokrokom vedie zavádzanie malých zmien, ktoré máte lepšie pod kontrolou. Napríklad, je ľahšie zmenšiť si veľkosť porcií ako prekopať od základov celú diétu.

Vaše telo i myseľ nebudú v takomto prípade pociťovať taký stres a krok po kroku budete napredovať a zavádzať nové zmeny. Nakoniec z toho bude skúsenosť, ktorú si viac užijete a ktorá vás dovedie k úspešnému koncu, hoci možno neskôr, ako by ste na začiatku chceli. Prvé významné zmeny spozorujete možno až po dvoch či troch mesiacoch.

A hoci by ste si na úspech mohli počkať o čosi dlhšie, tešiť vás môže, že pri takomto zavádzaní nových zvykov si budujete základy pre to, aby boli vaše úspechy trváce. Obmedzíte tým riziko návratu do starých koľají, ktorý sa napríklad v diéte prejavuje známym jojo efektom.

Ako zavádzať malé zmeny do diéty? Najskôr začnite napríklad zmenšením porcií o štvrtinu či pätinu. Keď si na to zvyknete, zamerajte svoju pozornosť na skvalitnenie raňajok. A keď si zvyknete na to, tak sa zamerajte na dostatočný príjem vody, následne obmedzenie cukru v nápojoch, neskôr aj v strave a tak ďalej.

Pri každej dlhodobej snahe príde aj kríza. Preto by ste si mali tiež podporiť budovanie nových zvykov vytvorením podporného prostredia. Majte dopredu v zálohe zdravé pokrmy, požiadajte blízkych o to, aby vám boli oporou, a veďte si denník, ktorý vám môže pomôcť s motiváciou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist