InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako sa stať úspešným športovcom? Toto musí byť vašou súčasťou

28. januára 2024
Ako sa stať úspešným športovcom? Toto musí byť vašou súčasťou
Športovci musia dôverovať svojim trénerom a čerpať z motivačných vplyvov, ale na to, aby boli úspešní, musia mať v sebe v prvom rade zakorenené určité charakteristiky. A my sa na ne v tomto článku pozrieme.

Pre úspešných športovcov v najrôznejších športových odvetviach je typické, že v sebe majú nasledujúce charakteristiky alebo si vypestovali nasledujúce zvyky:

Hlad a vášeň – každý úspešný športovec je neustále hladný. Chce dosahovať výhry, chce zlepšovať svoje výkony. Nechce márniť čas, preto dáva maximum do každého dňa, do každého tréningu, do každej súťaže. Čerpá pritom z vášne, ktorú k svojmu športu má. Bez nej by nemohol mať úspešnú ani dlhodobú kariéru.

Článok pokračuje pod reklamou


Konzistencia – športové legendy majú spoločné to, že sa nikdy nevyhovárajú. Vždy nájdu spôsob, ako si udržať konzistentnosť svojej snahy a výkonov. Chápu, že je dôležité robiť správne aj malé veci na každodennej báze, aby sa nakoniec dostali k veľkým úspechom.

Koučovateľnosť – úspešní a rozumní športovci nie sú pre svojich trénerov problematický a nepovyšujú sa nad nich. Vedia, že musia dať ego stranou a pracovať na sebe, aby si úspechy udržali. Neboja sa pritom pomoc aj aktívne vyhľadať. Vedia, že sa majú stále čo učiť a že sa to sami nenaučia. To im umožní pracovať aj na svojich slabinách, aby boli čo najkomplexnejší.

Neuspokojiteľnosť – dokonalosť nie je dosiahnuteľná, ale úspešní športovci sa k nej neustále snažia priblížiť. A keď tak budú robiť dostatočne dlho, dostanú sa aspoň k excelentnosti. Neustále chcú prekonávať sami sebe, chcú posúvať svoje hranice ďalej.

Zdravý životný štýl – niektorým talentovaným športovcom prejdú aj zlozvyky, no väčšina profesionálov si dáva pozor na svoj životný štýl, aby optimalizovali svoju výkonnosť. Dôraz kladú na spánok a regeneráciu, kvalitnú výživu, dostatočný príjem vody. Vedia, že sa treba venovať aj mysli. Mnohí sa preto venujú aj meditácii či dychovým cvičeniami.

Stanovovanie cieľov a plánovanie – každý úspešný športovec raz začal s určitým cieľom. A cieľavedomosť ho k nemu potom mohla aj doviesť. K tomu je dôležité urobiť kroky, ktoré vás k danému cieľu dovedú. Preto je dôležité nenechať nič na náhodu a svoju cestu si naplánovať a plánu sa držať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist