InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sú všedné, no prínosné: 10 obyčajných potravín, ktoré posilnia zdravie

2. 2. 2024
Sú všedné, no prínosné: 10 obyčajných potravín, ktoré posilnia zdravie
To, že zdravá strava je drahá, je len mýtom a výhovorkou. Svoje zdravie si môžete posilniť aj obyčajnými potravinami, ktoré sú pevnou súčasťou našich domácností. Ako príklad uvádzame desať z nich. Niektoré možno prekvapia.

Chlieb – celozrnný chlieb obsahuje vlákninu a iné živiny, ktoré pomáhajú kontrolovať krvný cukor a znižujú riziko cukrovky či srdcovocievnych ochorení. Tiež je spojený zo znižovaním hladiny cholesterolu.

Cestoviny – niektoré druhy bielych cestovín sú obohatené o vitamíny a minerály. Istotou je však stávka na celozrnné cestoviny, ktoré vás nasýtia na dlhšie a pomôžu lepšie kontrolovať vašu hmotnosť. Alternatívou sú aj zeleninové cestoviny, ktoré majú aj ďalšie prínosy.

Článok pokračuje pod reklamou


Vajcia – sú skvelým zdrojom bielkovín, selénu, železa, fosforu a vitamínov skupiny B. Nasýtia vás na dlhšie, zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu a dokonca podporujú zdravie očí.

Cesnak – znižuje zápaly a hladinu cholesterolu, je spojený s lepším srdcovocievnym zdravím, mohol by pomôcť s trávením a dokonca znižuje riziko chytenia chrípky či nádchy.

Jogurt – je výborným zdrojom bielkovín, vápnika a probiotík. Môže teda viesť k posilňovaniu svalov a kostí, ako aj k lepšiemu tráviacemu zdraviu. Najlepšie je voliť neochutené jogurty.

Ovsené vločky – ich základom sú komplexné sacharidy, ktoré vám dodajú energiu pozvoľna, vlákninu, ktorá zlepšuj tráviace zdravie a znižuje riziká srdcovocievnych ochorení, a rôzne vitamíny a minerály.

Bobuľovité ovocie – bez ohľadu na konkrétny druh majú spoločné to, že sú bohaté na antixodianty, ktoré posilňujú imunitný systém. Tiež obsahujú vlákninu a draslík, ktoré prospievajú srdcovocievnemu zdraviu a znižujú riziko cukrovky či zápalov.

Banán – opäť ide o kvalitný zdroj vlákniny, no obsahuje aj vitamíny C a B6, ako aj horčík a draslík. Preto je vhodný na obdobie pred tréningom. Telu a svalom dodáva energiu a nasýti vás na dlhšie.

Orechy – obsahujú zdravé tuky, ktoré regulujú hladinu cholesterolu a znižujú zápaly. Obsahujú aj minerály, ktoré zohrávajú úlohu v správnom vývoji buniek. Dodajú vám energiu a zlepšia trávenie.

Cibuľa – obsahuje plno vitamínov, minerálov a antioxidantov, vďaka čomu posilňuje celkové zdravie človeka. Dokonca znižuje riziko niektorých druhov rakoviny a pomáha k lepšiemu spánku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist