InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čo získate vylúčením mäsa zo stravy? Tieto tipy vám s vegánstvom pomôžu

16. 2. 2024
Čo získate vylúčením mäsa zo stravy? Tieto tipy vám s vegánstvom pomôžu
Každý človek má právo vybrať si, aký spôsob stravovania mu vyhovuje. Mnohí sa rozhodnú, že sa zaobídu bez mäsa a živočíšnych výrobkov. Aké prínosy by mohlo mať vegánstvo okrem etickej roviny a aké rady je dobré pri tejto diéte dodržiavať?

Mnoho ľudí vyrastá na strave bohatej na živočíšne výrobky, no v určitom bode života sa rozhodnú stať vegánmi. Často si ako prvé všimnú, že sa im zlepší hladina energie a lepšie sa im spáva. Okrem týchto subjektívnych pocitov sa však s touto formou stravovania spájajú aj iné prínosy.

Vedci zistili, že dodržiavanie vegánskej diéty môže znížiť riziká niektorých ochorení, vrátane problémov s kardiovaskulárnym systémom alebo cukrovky druhého typu. Tiež sa podieľa na zlepšovaní telesnej kompozície a udržovaní zdravšej hmotnosti.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak by ste sa aj vy rozhodli dať vegánstvu šancu, prínosom vám budú aj nasledujúce tipy:

Bielkoviny berte ako prioritu – bielkoviny sú veľmi dôležitou živinou pre ľudské telo. Zohrávajú úlohu pri hormonálnej syntéze, budovaní a uchovávaní svalov, posilňujú imunitu a podporujú udržiavanie zdravej hmotnosti tým, že vás nasýtia. Najlepšie zdroje bielkovín sú tie živočíšne, preto najmä v diéte, ktorá ich eliminuje, treba dávať pozor na ich dostatočný príjem. Najviac ich z rastlinných zdrojov obsahujú orechy, strukoviny či celozrnné produkty.

Nebojte sa experimentovať – ak na vegánstvo prechádzate po prvýkrát, môžete mať problémy s tým, čo by ste vlastne mali jedávať. Na začiatok by ste si mali vyhľadať pokrmy, ktoré pre vás nebude náročné pripraviť. A tiež môžete skúšať robiť alternatívy jedál, ktoré ste mali predtým v obľube, ale nie sú kompatibilné s vegánstvom. Netreba sa báť experimentovať.

Vyhýbajte sa spracovaným jedlám – dajte si pozor na vysoko spracované náhrady mäsa, ako sú vegánske burgery alebo klobásy, ktoré môžu obsahovať veľa nezdravých zložiek, ako sú sodík či nezdravé tuky, pričom neobsahujú až tak veľa vlákniny.

Užívajte doplnky výživy – aby ste sa uistili, že máte dostatok potrebných živín, mohli by ste siahnuť na multivitamínové doplnky výživy. Dôležité je najmä zaistiť si dostatok vitamínu D a B12, ktoré sa v rastlinnej strave získavajú ťažšie. Ak žijete aktívnejší životný štýl, tak by sa vám mohol hodiť aj proteín. Medzi populárne rastlinné patria konopný, sójový či hrachový.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist