InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako dodať telu rýchlo a zdravo potrebnú energiu?

Autor: PR článok  /   05. marca 2024
Ako dodať telu rýchlo a zdravo potrebnú energiu?
Zdroj foto: Bar / stock.adobe.com


Pri športe, peších túrach, ale aj pri práci na záhrade alebo vo fyzicky náročnom zamestnaní je nevyhnutné telo priebežne zásobovať rýchlo využiteľnou energiou. To samo o sebe nie je také ťažké. Náročnejšou sa táto úloha stáva vo chvíli, keď chceme telo zásobovať energiou zo zdravých potravín. Po čom siahnuť?

Ovocie na prvom mieste

Príroda myslela na všetko, a tak nás pre podobné situácie vybavila vhodným zdrojom. Ak chcete rýchlo a zdravo doplniť energiu, najlepšou voľbou je ovocie. Napríklad banán často vidíme v rukách tenistov aj ďalších športovcov. Chybu ale neurobíte ani s jablkom, pomarančom, lesným ovocím, melónom a mnohými ďalšími variantmi.

Jednou z nevýhod ovocia je, že je pomerne neskladné a nie príliš trvanlivé. Na dlhšie túry preto môže dávať zmysel pribaliť ovocie sušené. Siahnite po klasike, ako sú hrozienka či brusnice, alebo po zaujímavých alternatívach, ako je napríklad sušené mango.

Čo tak smoothie?

Ak máte možnosť, zaujímavú voľbu predstavujú smoothies. Či už ide o tie doma pripravené, alebo zakúpené, ide o rýchly a nepochybne zdravý zdroj energie. „Smutýčko“ môže obsahovať ovocie, zeleninu, ale aj mlieko alebo jogurt či pridaný proteín. Vďaka tomu vás rýchlo zasýti, a pritom dodá aj potrebné vitamíny, minerály, či dokonca bielkoviny.

Pozor len na to, že smoothie je niekde na pomedzí potraviny a nápoja. Veľmi ľahko v jednom smoothie prijmete značné množstvo kalórií (ak nejde o smoothie čisto zeleninové). Často je chybne zaraďované ako súčasťou redukčnej diéty, opak je však pravdou. Smoothie je skvelou výrazne zdravšou alternatívou k sladeným limonádam a energetickým drinkom na rýchle doplnenie energie počas náročného dňa.

Nepodceňujte popoludňajší šlofík

Keď toho máte počas náročného dňa doslova dosť, môže byť vhodnou voľbou krátka relaxácia, alebo dokonca popoludňajší spánok. Stačiť vám môže iba niekoľko desiatok minút, pri ktorých sa telo dokonale uvoľní a načerpá energiu na zvyšok popoludnia a večera. Dlhodobo by ste potom ako prevenciu proti vyčerpaniu mali dodržiavať spánok s dĺžkou približne ôsmich hodín denne.

Zašportujte si!

Na prvý pohľad vás možno táto rada zarazí. Nie každý ale trpí vyčerpaním fyzickým. Mnohých z nás trápi vyčerpanie psychické. V takom prípade je šport najlepším spôsobom, ako sa odreagovať a načerpať energiu. Úľava od stresu a starostí sa vďaka športu dostaví veľmi rýchlo, vydržať pritom môže až do druhého dňa.

Siahnite po káve alebo čaji

Zdravo a rýchlo sa môžete nabudiť aj bez cukrov. Dajte si šálku kávy alebo kvalitného čaju. Naše telo z týchto nápojov prijme kofeín, ktorý má stimulačné účinky. Energiou vás pritom kofeín nabije, hoci tieto nápoje, pokiaľ nesladíte, neobsahujú prakticky žiadne kalórie.

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist