InstagramFacebookYoutube
Výživa

Najväčšie mýty súvisiace s chudnutím, ktoré stále počúvame

07. mája 2024
Najväčšie mýty súvisiace s chudnutím, ktoré stále počúvame
Chudnutie je ťažký proces. Môže byť ešte ťažší, ak budete veriť tvrdeniam, ktoré nie sú pravdivé. A stále sa nájde mnoho mýtov, ktoré si zubami nechtami držia svoje miesto v spoločnosti.

Nemožno sa čudovať, že niektorí ľudia týmto mýtom uveria – sú bombardovaní množstvom informácií a niekedy sa ťažko vyberá, čo je užitočné a čo nie. Preto mnohí stále veria aj nasledujúcim siedmich tvrdeniam, ktoré už boli dávno vyvrátené:

Vďaka jedeniu večer priberiete – mnoho ľudí pri chudnutí večer nejedáva. Hoci nie je nič zlé na tom, ak dve hodiny pred spaním jesť nebudete, nemusíte sa obmedzovať na hladovanie niekoľko hodín pred odchodom do postele. Často to ani nevydržíte a potom zjete hlúposti, ktoré obsahujú viac kalórií, ako dobre premyslené ľahké jedlo s väčším obsahom bielkovín a malým obsahom jednoduchých sacharidov.

Článok pokračuje pod reklamou


Schudnete vďaka doplnkom výživy – suplementy nie sú zázračnými pilulkami, ale len tým, čo naznačuje ich názov – doplnkami. Ak nebudete mať v poriadku stravu, nepomôžu vám schudnúť ani tie najlepšie spaľovače tukov na trhu.

Z tukov budete tuční – tuky majú na gram viac kalórií ako sacharidy a bielkoviny, vďaka čomu sa ich veľa ľudí bojí. V skutočnosti by vám však mohli nejaké kalórie ušetriť, pretože vás lepšie nasýtia, vďaka čomu neskôr nebudete tak túžiť po jedle. Samozrejme, treba si vyberať zdravé zdroje tukov, ako sú avokádo, orechy či olivový olej.

Sacharidy sú pre vás zlé – je pravdou, že obmedzovanie príjmu sacharidov je úspešnou stratégiou pri chudnutí, no potrebujete v strave aj túto makroživinu. Pri konzumácií v miere sú potrebným zdrojom energie pre telo a jeho procesy. Dôležité je však uprednostňovať komplexné (strukoviny, ovsené vločky, celozrnné pečivo, rôzne druhy zeleniny) pred jednoduchými (cukor, cereálie, sladkosti, biele pečivo, ovocné džúsy, sladené nápoje), ktoré nezvyšujú tak krvný cukor a nevedú k prejedaniu.

Chutné jedlá sú pre vás zlé – jedlá, ktoré chutia dobre, nemusia byť vždy len nezdravé. Aj zdravé jedlá sú chutné. Niekedy len stačí dobre nakombinovať suroviny, prípadne použiť správne korenia.

Všetky kalórie sú rovnaké – monitorovanie počtu prijatých kalórií je dôležité, pretože k chudnutiu vás dovedie kalorický deficit, teda stav, keď prijímate menej kalórií, ako ich spálite. Nie všetky kalórie sú však rovnaké. Podstatou je, aby ste si vyberali jedlá, ktoré sú bohaté aj na živiny. Rovnaký počet kalórií z bieleho pečiva vám dá podstatne menej ako z pečiva celozrnného s mandľovým maslom, ktoré vás aj lepšie zasýti, čím prispeje k chudnutiu.

Bezlepková diéta vám pomôže spáliť tuky – mnoho ľudí vyžíva bezlepkovú diétu, aby im pomohla schudnúť. Pravda je však taká, že aj pri nej môžete priberať. Dokonca bezlepkové potraviny často obsahujú vyššie hladiny tukov a cukrov, vďaka čomu môže byť chudnutie ťažšie. Lepok nie je v skutočnosti taký zlý, škodí len malej skupine ľudí, ktorých trápi celiakia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist