Výskumníci z Institute for Advancing Health Through Agriculture v texaskom A&M AgriLife zistili, že pravidelná konzumácia kardamómu stimuluje spaľovanie tukov a obmedzuje zápalové procesy.
Obľúbené korenie z indickej kuchyne študovali vedci na myšiach. Boli pritom schopní identifikovať, že kardamóm u nich modeluje neuroendokrinnú os, ktorá reguluje príjem potravy, hmotnosť, mitochondriálnu aktivitu a výdaj energie. Testovacie subjekty boli hladnejšie, no zároveň spáli viac energie a stratili telesný tuk.
Vedúci pracovník štúdie, Dr. Louis Cisneros-Zevallos pre 9 Honey povedal, že toto korenie by sa dalo použiť na podporu celkového zdravia: „Zistili sme, že toto malé korenie dokáže spáliť kalórie a udržať telesnú hmotnosť a zároveň zvýšiť chuť do jedla a konzumáciu jedla.“
Kardamóm sa bežne využíva v sladkých aj slaných jedlách po celom svete, hlavne v indickej kuchyni. Cisneros-Zevallos odhaduje, že dospelý človek s hmotnosťou 60 kilogramov by mal zjesť aspoň 77 miligramov tohto korenia denne, aby sa dočkal jeho prínosov.
Kardamóm sa spája mimo iného aj s potláčaním metabolického syndrómu, ktorý by mohol viesť až k cukrovke a srdcovocievnym problémom, posilňovaním srdcovocievneho zdravia, zdravia úst (obmedzenie kazov, problémov s ďasnami a zápachu z úst), zdravia pečene. Mohol by mať tiež preventívne účinky voči vredom či rakovine. Vo forme esenciálneho oleja tiež ničí baktérie a huby.
Čítať ďalší článok:
5 najhorších vecí, ktoré môžete urobiť po tréningu Zdieľať na Facebooku