InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako prekonať strach a úzkosť, ktoré vám vyvoláva komerčná posilňovňa?

16. júna 2024
Ako prekonať strach a úzkosť, ktoré vám vyvoláva komerčná posilňovňa?
Strach z posilňovne je skutočnou vecou. Možno vám pomyslenie na pobyt v nej úzkosť neprináša, no sú ľudia, ktorí s tým majú problém. A ak vám ju komerčná posilňovňa prináša, potom ste na správnom mieste. Pokúsime sa vám pomôcť.

Janvi Kapur z Sportskeeda Health and Fitness konštatuje, že v prvom rade je dôležité priznať si, že vás strach z posilňovne trápi. Ak začnete pracovať na jeho prekonaní, budete môcť skôr začať pracovať na svojich cieľoch, či už ide o chudnutie alebo budovanie svalov.

Ako prekonať úzkosť?

Úzkosť spôsobujú najmä obavy o to, že vás budú druhí súdiť. Môže k nej viesť aj strach, že pri cvičení zlyháte, že nemáte také dokonalé telo ako ostatní, že nezvládnete zdvíhať také ťažké váhy a podobne. Nasledujúcich päť spôsobov vám tento strach môže potlačiť:

Článok pokračuje pod reklamou


Plánujte – vytvorte si tréningový plán, ktorý by eliminoval všetky nejasnosti. Úzkosť z veľkej miery pramení z neistoty, takže si vezmite papier, pero a naplánujte svoje tréningy. Ak si nie ste istí ako, na YouTube nájdete hromadu návodov. Alebo si nejaký tréningový plán osvojte a držte sa ho.

Pozri aj: Tréningový plán – vyber si ten správny!

Venujte čas mentálnej príprave – ak je posilňovňa vaším bojiskom, potrebujete si premyslieť všetky zdroje, ktoré vám môžu slúžiť. Pozrite si motivačné videá niekoho, kto cvičí. Predstavujte si potom, ako budete cvičiť vy. A následne sa rozhýbte, aby ste sa zahriali.

Svoje prostredie si vyberte – chodievajte do posilňovne vtedy, keď v nej býva najmenej ľudí. Na začiatku si vyhľadajte stroje, ktoré chcete používať a majte pripravený plán B, ak nebudú k dispozícii. Ak posilňovňu navštevujete prvýkrát, pochoďte si po nej a prehliadnite si ju. A v neposlednom rade, vyberte si oblečenie, v ktorom sa budete cítiť dobre.

Odhodlajte sa niekde začať – niekedy sa bojíme urobiť prvý krok, ale keď ho urobíme, často je potrebný už len jeden či dva a rozbehneme sa. Stačí, ak začnete piatimi minútami cvičenia. Začnite s niečím, čo vás udrží motivovaných. Oceňujte maličké kroky.

Nájdite si tréningového partnera – ak si nájdete niekoho, s kým budete môcť ísť do posilňovne, budete sa cítiť uvoľnenejšie a istejšie. Vďaka tomu budete mať ľahšie pod kontrolou svoju úzkosť a všetko to prostredie naokolo bude menej zastrašujúce. Časom si naň zvyknete a zvládnete pobyt v posilňovni aj sami.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist