InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Tieto štyri ranné zvyky majú ľudia, ktorí žijú najdlhšie

28. 6. 2024
Tieto štyri ranné zvyky  majú ľudia, ktorí žijú najdlhšie
Zlepšite spôsob, akým začínate svoj deň, aby ste zvýšili pravdepodobnosť dlhšieho života. Alexa Mellardová z Eat This, Not That! poukázala na štyri zvyky, ktoré ráno uplatňujú ľudia dožívajúci sa vysokého veku.

Každý má svoju rannú rutinu, ktorá mu vyhovuje. To, že ju však máte odnepamäti, neznamená, že pozostáva zo zdravých zvykov a že je nemenná. Ak by ste si chceli predĺžiť život, vsaďte na zvyky, ktoré počas rán uplatňujú ľudia v tzv. modrej zóne, v ktorej sa najviac obyvateľov dožíva 100 rokov. Ide napríklad o Ikariu z Grécka, Sardíniu, Okinwu z Japonska, Nicoyu z Kostariky či Loma Linda z Kalifornie.

Začnite ráno s výživnými raňajkami
Pre týchto ľudí je typické, že mávajú zdravé raňajky s obsahom kvalitných živín. Príkladom je miska ovsenej kaše s obsahom orechov, najmä mandlí, a trochou mlieka. Dochutiť môžete javorovým sirupom, medom či škoricou. Príprava takýchto raňajok je jednoduchá a rýchla, pričom vám poskytnú kvalitné sacharidy, zdravé tuky a bielkoviny. Dodajú vám energiu, nasýtia vás a nezažijete veľké výkyvy energie.

Článok pokračuje pod reklamou


Trávte kvalitný čas s milovanými
Ráno môžu byť rušné, ale predtým, ako začnete čítať novinky alebo začnete svoj deň, si nájdite pár minút na to, aby ste sa spojili s partnerom a rodinou. Je dôležité klásť rodinu na prvé miesto a robia to aj ľudia z modrej zóny. Pomáha to predovšetkým duševnému zdraviu a pohode.

Pite kávu
Ak je šálka teplej kávy súčasťou vašej rannej rutiny, potom máte niečo spoločné s ľuďmi z modrej zóny. Tí každý deň pijú kávu buď čiernu alebo len jemne osladenú bez smotany či mlieka. Aj vedci dokazujú, že pitie kávy pomáha dodať vám energiu, zlepšiť náladu a obmedzuje aj zápalové procesy, pretože obsahuje esenciálne antioxidanty.

Na každý deň si stanovte zámer či cieľ
Starší jedinci, ktorí majú jasný zámer alebo cieľ do dňa majú tendenciu žiť dlhšie ako tí, ktorí ich nemajú. Je teda rozumné, ak si každé ráno dáte pre zvyšok dňa nejaké ciele. Bude vás to motivovať, aby ste čo najskôr vyšli z postele a robili niečo zmysluplné.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist