InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prečo sa nemusíte báť (zdravých) sacharidov?

11. októbra 2024
Prečo sa nemusíte báť (zdravých) sacharidov?
Sacharidy sú u mnohých dôvodom na obavy. Je pravda, že tie rafinované môžu byť škodlivé, keď ich prijímate v nadmernom množstve, no sú tu aj zdroje sacharidov, ktoré sú pre vás naopak prospešné. Týchto sa naozaj báť nemusíte a povieme si aj prečo.

Sacharidy sú dôležitou makroživinou aj napriek tomu, že sa o nich hovorí, že spôsobujú priberanie či rôzne zdravotné problémy. Nízkosacharidové diéty môžu byť prospešné, ale nemusíte sa sacharidom strániť úplne. Hlavne, ak si uvedomíte, že nie všetky sacharidy sú rovnaké.

Sacharidy nevedú k priberaniu ako jediné – v minulosti sa tvrdilo, že sacharidy sa podieľajú na obezite viac ako tuky či bielkoviny. To sa však nepotvrdilo. K priberaniu vedie, ak prijímame viac kalórií ako ich spálime a nezáleží na tom, z ktorej makroživiny pochádzajú. Priberať tak môžete aj pri nízkosacharidovej diéte.

Článok pokračuje pod reklamou


Ľudia v minulosti jedli sacharidy často – v minulosti sa ľudia spoliehali vo veľkej miere na jedlá rastlinného pôvodu, medzi ktoré patrili predovšetkým zdroje sacharidov. Každá jedna bunka v našom tele potrebuje glukózu, čo je cukor. Aj mozog čerpá minimálne 20 % svojej energie zo sacharidov.

Intolerancia na lepok nie je taká bežná – mnoho ľudí drží bezlepkovú diétu, ktorá vsádza na obmedzovanie niektorých druhov sacharidov. Štúdie však ukazujú, že väčšina ľudí túto diétu drží zbytočne. Jedna dokonca zistila, že ju oprávnene dodržiavalo len 5 percent subjektov.

Vláknina je sacharid a je dôležitá – väčšina diétnej vlákniny je tvorená sacharidmi a je pritom pre naše zdravie mimoriadne dôležitá. Rozpustná vláknina pomáha posilňovať zdravie srdca a podieľa sa aj na kontrole hmotnosti.

Baktérie v žalúdku potrebujú sacharidy – prospešné baktérie v črevách a žalúdku potrebujú sacharidy, pretože im dodávajú energiu. Opäť je v tomto prípade prínosná rozpustná vláknina, ktorú nájdeme v strukovinách, zelenine či ovsených vločkách.

Strukoviny sú super potravinou – ide o sacharidy, ktoré obsahujú veľké množstvo vlákniny a bielkovín. Tiež sú bohaté na vitamíny a minerály. Patria sem napríklad fazuľa, hrach, šošovica, cícer či dokonca arašidy.

Obmedzenie sacharidov nezlepšuje tréningovú výkonnosť – je mýtom, že nízkosacharidová diéta vedie k lepšej výkonnosti ako vysokosacharidová. Ak prijímate dostatok tukov, tak môžete podávať dobro výkony aj pri nej, ale vyšší príjem sacharidov súvisí s lepšou výkonnosťou i vytrvalosťou.

Sacharidy nespôsobujú poškodenia mozgu – niektorí ľudia sa boja sacharidov, pretože by mohli viesť k zápalom, ktoré poškodzujú mozog. Táto predstava však nemá žiadne vedecké základy a napríklad celozrnné produkty sú bohaté na horčík a vlákninu, ktoré zápaly tlmia.

Populácia najstarší ľudí jedáva veľa sacharidov – regióny, v ktorých sa ľudia dožívajú najvyššieho priemerného veku, majú stravu bohatú na sacharidy, ako sú sladké zemiaky, zelená zelenina, celozrnné pečivo či strukoviny.

zdroj: Healthline


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist