Najčastejšie môžete počuť, že ovsené vločky dokážu znížiť hladinu zlého cholesterolu alebo pomáhať s chudnutím stabilizovaním krvného cukru v krvi a kontrolou chute do jedla. Ich prínosy tým však nekončia, ako zistíte nižšie.
Jednoduchým spôsobom sa dá na vyššie položenú otázku odpovedať tak, že postačujúca je jedna šálka (97 gramov) ovsenej kaše denne, resp. kaša vytvorená z polovice šálky surových ovsených vločiek.
Tým získate päť gramov vlákniny a prínosné množstva tiamínu, fosforu a horčíka pri obsahu zhruba 190 kalórií, 30 gramov sacharidov (len 1 gram cukru), 3,5 gramov tukov (menej ako gram nasýtených tukov) a 8 gramov bielkovín. Samozrejme, nutričný profil celého jedla ovplyvní aj to, čo si k ovseným vločkám pridáte.
Rozpustná vláknina z ovsených vločiek je spojená s obmedzením rizika srdcovocievnych ochorení, pričom jej potrebujete zjesť len tri gramy, aby sa tento účinok prejavil. Zjednodušene tak potrebujete kašu z jednej šálky surových ovsených vločiek, aby ste to pokryli (stačí už 70 gramov).
Ovsená kaša vám pomôže aj zlepšiť zdravie tráviaceho traktu a črevnej mikroflóry, pričom tento efekt sa znásobí jej kombináciou s bielym jogurtom. Pravidelná konzumácie by tiež posilňuje imunitu a mohla by znižovať riziko rakoviny, aterosklerózy, zápalov či cukrovky druhého typu.
Existuje niekoľko druhov v ovsených vločiek: jemné ovsené vločky, jadrové ovsené vločky a instantné ovsené vločky. Dobrou správou však je, že rozdiely v spracovaní nemajú významný vplyv na ich nutričné zloženie.
Čítať ďalší článok:
Výhody supersérií a overené kombinácie pre efektívny tréning Zdieľať na Facebooku