Magazín The Healthy poukázal na analýzu YorkTest, ktorá preskúmala viac ako 10 tisíc testov na potravinovú senzitivitu a zistila, že niekoľko bežných super jedál môže spôsobovať prejavy senzitivity u konzumentov:
Chia semienka – obsahujú salicytáty, ktoré nájdeme vo viacerých druhoch ovocia, zeleniny a korenia. U ľudí s precitlivenosťou môžu spôsobiť zažívacie problémy a v niektorých prípadoch dokonca prejavy astmy alebo alergie. Obsahujú aj lecitíny, ktoré môžu byť tiež pre niektorých ľudí problematické a môžu spôsobiť tráviace problémy.
Goji – obsahujú lecitíny, o ktorých už bola reč. Bežne sa prejavy redukujú varením, no chia semianka a goji sa väčšinou nakupujú sušené, pri ktorých nezáleží na spôsobe prípravy. Aj Goji pritom obsahuje salicytáty a to ešte vo väčšom množstve ako chia samienka. Alergickú reakciu môžu spôsobiť aj u ľudí, ktorí ju zažívajú pri konzumácii rajčín, tabaku či orechov.
Ľanové semienka – patria medzi jedla potenciálne kontaminované alergénmi, ako sú peľ a pleseň. Ľudia môžu tiež pociťovať žalúdočné problémy, ak zjedia veľa ľanových semienok bez dostatočného množstva vody. Môže to viesť k nadúvaniu, plynatosti či hnačke.
Brusnice – ide o ďalšie super jedlo s vysokým obsahom salicytátov. Obsahujú kyselinu salicylovú, ktorú možno nájsť aj v aspiríne a krémoch proti akné. Osoby, ktoré sú na ňu citlivé, tak môžu mať problémy aj pri konzumácii tohto bobuľovitého ovocia.
Zelený čaj – tento teplý nápoj má pre vás viacero prínosov, ale obsahuje taníny, ktoré sú známe, že u niektorých ľudí vyvolávajú reakciu podobnú, ako červené víno – môžu podráždiť žalúdok, čo sa prejaví bolesťou alebo hnačkou, a spôsobiť bolesť hlavy. Platí to však len pre citlivejšie osoby.
Čítať ďalší článok:
Chcete tehličky, ale bolia vás kríže? Tieto tri cviky by mohli pomôcť Zdieľať na Facebooku