Sardinky z konzervy nepatria medzi najkrajšie jedlá na svete, ale na to, aká je ich konzumácia pohodlná, prinášajú mimoriadne množstvo prínosov okrem toho, že vo vašej komore vydržia pomaly večnosť. Obsahujú veľa vitamínu D, viac vápnika ako pohár mlieka, horčík či omega-3 mastné kyseliny.
Meaghan Cameronová z the Healthy sa ich preto rozhodla jesť každý týždeň počas týždňa, aby zistila, či bude na sebe pociťovať nejaké zmeny. Pristupovala k tomu pričom s rozpakmi, pretože mala obavy z obsahu ortuti. V tomto smere sa však sardinky považujú za lepšie druhy rýb. Pre obsah arzénu sa však neodporúča konzumovať viac ako jednu konzervu sardiniek denne.
Čo spozorovala?
Začala byť sýtejšia – na začiatku v tomto smere nespozorovala žiaden prínos, ale postupne si začala uvedomovať, že ďalší pokrm začala jedávať podstatne neskôr ako zvyčajne. Niekedy aj zabudla ďalšieho jedlo zjesť, čo označila za raritu v jej prístupe k stravovaniu. Aj výskum z roku 2023 pritom naznačuje, že sardinky by mohli viesť k zdravej redukcii apetítu. „V mojom prípade aj malé množstvo sardiniek viedlo k dlhotrvajúcemu pocitu nasýtenia,“ poznamenala Cameronová.
Zvýšila sa jej energia a pozornosť – asi v tretí deň začala Cameronová vnímať, že sa cíti viac v strehu. Pozdvihnutá energia a koncentrácia by mohli byť následkom vysokej hladiny vitamínu D v sardinkách. Jedna konzerva obsahuje viac ako dve tretiny odporúčaného denného príjmu tohto dôležitého vitamínu, ktorý má schopnosť aj podporovať náladu a obmedzovať depresie.
Začali jej chutiť – odborníčka nebola na začiatku príliš veľkou fanúšičkou sardiniek, ale okolo štvrtého dňa jej začali chutiť. Rada mala jemne údenú alternatívu, ktorú si ešte dochytila šťavou z citróna. Aj vďaka tomu začala zvažovať, že sa sardinky vzhľadom na ich nutričný profil, ľahkú prípravu a cenovú dostupnosť stanú súčasťou jej jedálnička.
Čítať ďalší článok:
Tréning legendy (59. časť) – Jay Cutler a tréning rúk Zdieľať na Facebooku